Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fernando Simón en una roda de premsa

Fernando Simón reapareix i avisa sobre el que està passant: diversos factors

El conegut viròleg ha reaparegut per parlar sobre la situació actual i l'onada de contagis entre els més petits

Es va convertir en la cara visible cada dia del Ministeri de Sanitat, i del Govern espanyol en si, en la lluita contra el coronavirus durant els primers mesos de pandèmia. Fernando Simón, en aquesta ocasió, ha reaparegut per advertir-nos sobre què està passant ara.

Fa pocs dies comentàvem un fet alarmant: s'estan incrementant notablement els casos greus de bronquiolitis les últimes setmanes entre els nens més petits.

L'increment de bronquiolitis preocupa

La bronquiolitis és una inflamació aguda dels bronquis petits i el teixit pulmonar circumdant causada per un virus. En termes d'ubicació, la bronquiolitis és una inflamació de les últimes i més petites branques del tracte respiratori, les vies respiratòries. Atès que la infecció viral no només té lloc al tracte respiratori, sinó també al teixit pulmonar, el quadre de la malaltia inclou característiques de pneumònia viral en els pacients.

Sabem que la causa principal de la bronquiolitis és el virus sincític respiratori (VRS), que anualment causa epidèmies durant els mesos d'hivern. Tot i això, aquest any s'ha avançat al mes de juliol, agost i setembre. De fet, durant les últimes setmanes els casos —i les hospitalitzacions— s'han incrementat notablement entre els més petits. Per això el servei de Pediatria en alguns hospitals està travessant moments difícils.

Què ha dit Fernando Simón sobre l'increment de casos de bronquiolitis?

Recentment, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha indicat que el repunt d'ingressos hospitalaris amb bronquiolitis dels més petits podria tenir un origen clar.

Sembla que aquest origen tindria relació amb l'exposició disminuïda dels nens, especialment els més petits, a virus respiratoris al llarg de l'actual pandèmia de coronavirus. Més concretament, per les mesures de protecció adoptades.

Foto d'un bebè nounat dormint.
Cal controlar els símptomes que puguin tenir els bebès. | Getty Images

Segons Simón, «els nens han vist reduïda la seva exposició de manera dràstica» tant al VRS com a altres patògens a causa del distanciament social i l'ús de mascaretesTanmateix, encara aquestes mesures ja han desaparegut, podria haver-hi un augment de casos per aquests factors, un nombre més elevat d'allò que s'esperavenAixò sí, encara no existirien dades que indiquin que aquest increment s'hi trobi per sobre.

Quins factors han influït en l'augment de casos de bronquiolitis actual?

A la primavera les autoritats sanitàries britàniques van considerar que els casos d'hepatitis infantil aguda tenien relació amb infeccions per adenovirus, «però mai no es va aconseguir demostrar aquesta associació».

Tot i que casos de bronquiolitis s'han registrat sempre, aquesta vegada els casos s'han avançat a l'època en què habitualment es produeixen.La situació és encara pitjor: malgrat el gran increment de casos, no s'hauria arribat al pic de casos, que sol tenir lloc al desembre.

A més a més, s'estan ajuntant els casos de grip estacional i de grip A (que s'han avançat), amb el mateix coronavirus, per la qual cosa els experts ho han denominat com a 'tripledèmia'.

Abans de res, calma

La bronquiolitis comença amb símptomes del tracte respiratori superior. La congestió nasal dificulta la respiració, especialment en nens menors de tres mesos. Tot i que en nens grans no causa problemes, en bebès menors de 6 mesos la infecció amb VRS pot causar símptomes greus.

Per tant, és de vital importància estar especial atent als símptomes que pugui tenir el bebè. Hem d'acudir al metge si notem que li costa respirar, si té sibilàncies o no mulla el bolquer com hauria de fer-ho.No obstant això, tal com indiquen les autoritats sanitàries i els pediatres, és clau mantenir la calma i no acudir a urgències pediàtriques si no és estrictament necessari.