L'Associació 'Si jo puc, tu també #epilep' s'ha sumat a la campanya internacional per aconseguir 50 milions de passes per l'epilèpsia, organitzada en el marc del Dia Internacional de l'Epilèpsia que es commemora el dia 8 de febrer. La iniciativa va engegar el 4 de gener i ja ha superat l'objectiu —aquest dimecres es registren més de 70 milions de passes—. «Estem molt contents, hem superat el repte i seguim comptabilitzant per si podem arribar als 100 milions de passes», afirma a l'ACN el president de l'associació, David Sanahuja. Amb seu a Tarragona, aquest col·lectiu també impulsa caminades populars, grups d'ajuda i formacions als centres escolars per combatre l'estigma social de la malaltia.
Des de l'associació tarragonina expliquen que per participar en la campanya internacional per l'epilèpsia només cal aportar per correu electrònic una prova gràfica del recompte de passes per tal que se sumin al còmput global. «Si podem arribar als 100 milions de passes, molt millor», assegura Sanahuja. Això suposaria doblar el repte d'assolir els 50 milions de passes, tantes com persones hi ha al món que pateixen aquesta malaltia.
A banda d'aquesta iniciativa, l'associació té en marxa diversos projectes per lluitar contra l'estigma social al voltant de l'epilèpsia, com ara caminades populars, grups de suport o sessions informatives als centres escolars. «Volem fer veure que la gent que tenim epilèpsia podem fer moltes coses i no hem d'estar a casa tancats. Abans s'amagava quan tenies una malaltia crònica», subratlla el president. I afegeix: «També es confonia amb una malaltia mental i la societat no la tenia catalogada. Juli Cèsar, Alfred Nobel o Albert Einstein la tenien».
A més, el col·lectiu treballa per canviar el llenguatge al voltant de la malaltia. «Parlem de crisi i no d'atac epilèptic per treure l'estigma. I que tenim epilèpsia, no que som epilèptics», puntualitza. Amb tot, la pandèmia els ha obligat a reorganitzar les activitats. Per exemple, els grups de suport s'han reconvertit en trobades en línia i s'han posposat les caminades populars, les quals es reprendran al març —si la Covid-19 ho permet—.
Així mateix, el col·lectiu organitzarà activitats de difusió sota el lema 'Mou-te per l'epilèpsia'. «Volem que aquest eslògan arribi a ser tan important com d'altres malalties; seran diverses activitats que impliquin moviment, com saltar, ballar, nedar o caminar», explica Sanahuja. En paral·lel, han creat un signe —tocar-se amb el dit el front— per definir i representar l'epilèpsia.
També tenen previst organitzar la segona edició de 'Quilòmetres per l'epilèpsia, coincidint amb el Dia de l'epilèpsia, el 24 de maig. L'any passat van participar-hi 525 persones que van sumar més 6.000 quilòmetres. L'entitat es va crear fa dos anys i agrupa una setantena de membres a Tarragona. A la vegada, és una de les fundadores de la 'Red Iberoamericana de Epilèpsia', que està integrada per associacions de l'Argentina, Colòmbia, Xile o Bolívia.