Una cinquantena de voluntari custodiaran el niu de tortuga babaua aparegut la setmana passada davant d’un 'xiringuito' de la platja de Sant Simó de Mataró, al Maresme. Així ho ha decidit la Generalitat, que ha activat el protocol de custòdia del lloc.
La decisió s’ha pres després de dies d’incertesa sobre què passaria amb el niu, ja que es volia escollir la millor manera de protegir els 170 ous que una tortuga de grans dimensions hi va pondre. Finalment, 40 dels ous han estat traslladats a incubadores per fer-ne un seguiment i els 130 restants seguiran al niu fins que neixin les tortugues d’aquí a dos mesos.
Sessions per formar els voluntaris
Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, de l’Ajuntament de Mataró i de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) ha impartit la primera de les jornades formatives destinades a les persones voluntàries que vigilaran el niu de tortuga babaua.
La sessió es va celebrar aquest dijous amb la participació d’unes 50 persones i es repetirà d’acord amb la demanda de persones interessades en la custòdia del niu. En compliment de la normativa vigent, les persones que vulguin participar en aquesta tasca han de superar una formació de dues hores.
En aquestes sessions, els experts expliquen el cicle de vida de les tortugues, els casos de nidificacions anteriors a Catalunya i les tasques que s’han de realitzar durant el torn de custòdia, així com altres aspectes com ara la seguretat o l’acreditació davant del públic general.
Per tal de facilitar la participació ciutadana, l’Ajuntament de Mataró ha habilitat el correu electrònic voluntariattortuga@ajmataro.cat i un espai específic al portal web del punt de voluntariat de l’ajuntament: http://mataro.ppe.entitats.diba.cat/
Seguiment i estudi del niu
40 dels ous han estat traslladats a les incubadores que la fundació CRAM té a les seves instal·lacions al Prat del Llobregat per fer-ne un seguiment paral·lel. A més, s’han col·locat sensors de temperatura al voltant del niu, a 40 centímetres de profunditat, per tal de conèixer l’evolució de les condicions del terreny i preveure el moment de naixement dels animals.
El monitoreig forma part d’un projecte de recerca internacional, liderat per l’Estació Biològica de Doñana i l’Associació Herpetològica Espanyola, per estudiar la viabilitat de les platges del Mediterràni per a la nidificació de tortuga babaua davant de la previsió de creixement d’aquests casos.