Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Les 55 seqüeles que pots arrossegar durant mesos si has tingut coronavirus

8 de cada 10 pacients amb Covid-19 greu pateixen almenys un símptoma entre 14 dies fins a 16 setmanes després de la infecció

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19 | EUROPA PRESS / ONU

Es diu «Covid-19 persistent» i segueix sent el gran enigma de la pandèmia. Concentrats a controlar les successives onades de coronavirus, els metges es mostren també preocupats per les seqüeles que arrosseguen els pacients durant molt de temps després d'infectar-se. Un recull d'investigacions mostra 55 efectes persistents després d'haver patit la malaltia.

Segons les últimes dades, 8 de cada 10 pacients presenten almenys un símptoma persistent després d'haver tingut Covid-19 greu. Aquests efectes es poden allargar des dels 14 dies fins a les 16 setmanes després de la infecció.

L'estudi, una suma de 19.000 investigacions sobre aquesta qüestió, revela 55 seqüeles del coronavirus a llarg termini. Les dades recollides sobre un total de 47.910 persones d'entre 17 i 87 anys afegeixen informació de molta utilitat per als metges a l'hora d'enfrontar-se als efectes d'aquest virus, encara molt desconeguts.

Un estudi a Wuhan publicat a 'The Lancet' ja havia revelat que el 76% dels pacients ingressats a l'hospital van tenir almenys un símptoma fins a 6 mesos després. Un fenomen que, a més, afecta més a les dones. Entre els més freqüents eren fatiga, debilitat muscular i dificultats per dormir, a més d'ansietat o depressió.

D'altra banda, els coronavirus SARS i el MERS també van provocar en els pacients seqüeles coincidents amb les de la Covid-19. Entre elles hi ha els trastorns pulmonars mesos després de la infecció i la disfunció respiratòria que, en el 28% dels malalts, persistia fins a dos anys després. Aquests coronavirus de la mateixa família que la Covid-19 també deixaven seqüeles psicològiques com depressió, ansietat i estrès posttraumàtic. El 33% dels contagiats de MERS van patir fibrosi pulmonar, a més d'estrès i ansietat a llarg termini.

Seqüeles més freqüents

La suma d'estudis dóna com a resultat una llista amb 55 efectes persistents de Covid-19, entre els quals n'hi ha 6 més freqüents: fatiga (58%), mal de cap (44%), trastorn per dèficit d'atenció (27%), caiguda de l' cabell (25%), dispnea (24%) o anòsmia (24%). A més, altres símptomes persistents freqüents són:

  • Afeccions pulmonars: tos, opressió toràcica, disminució de la capacitat de difusió pulmonar, apnea de la son, fibrosi pulmonar.
  • Seqüeles cardiovasculars: arrítmies i miocarditis.
  • Efectes neurològics i psiquiàtrics: pèrdua de memòria, depressió, ansietat, trastorns de la son.

L'estudi assenyala també que el 34% dels pacients van mostrar anomalies en la radiografia de tòrax i molts d'ells tenien marcadors sanguinis elevats, que es podrien fer servir com a pronòstic de la malaltia. A més, el 25% dels pacients va patir caiguda de cabells. De fet, l'efluvi telogen s'ha comprovat com una seqüela de coronavirus freqüent, que dura aproximadament tres mesos i pot causar angoixa emocional i desencadenar malalties neurològiques.

Problemes neurològics

Un altre dels trastorns freqüents associat al coronavirus és la pèrdua del gust i l'olfacte, que ja és reconegut com a símptoma previ de la infecció. La majoria dels contagiats es recuperen en un màxim de quatre setmanes, però en el 20% dels casos s'allarga fins als 4 mesos.

La via d'entrada del coronavirus en el sistema nerviós causa, també, una sèrie de seqüeles neurològiques que preocupen especialment. Entre elles hi ha les que sorgeixen per la inflamació i hipercoagulació que es produeix en el desenvolupament de la malaltia, però també les discapacitats neurocognitives que provoquen dificultat per llegir o per parlar, per exemple. Els problemes neuropsiquiàtrics són considerats com a factor d'alt risc de mortalitat per Covid-19, però també poden ser una de les conseqüències de la malaltia.

Es necessiten més estudis

Fins ara no hi ha un diagnòstic clar de Covid-19 i continua havent-hi molts dubtes al voltant d'aquestes seqüeles. Les autoritats sanitàries intenten conèixer quins són aquests símptomes, qui té més possibilitats de patir-los i com es pot avançar en els tractaments per curar-los o disminuir la vida útil. Però per a això fan falta més estudis.

Per exemple, encara no se sap si les seqüeles psicològiques són provocades directament per la Covid-19 o si són la conseqüència de l'estrès causat per la pandèmia o per la intubació i els tractaments. Els experts assenyalen la urgència de disposar ben aviat de mesures preventives, tècniques de rehabilitació i estratègies de direcció clínica per abordar els efectes a llarg termini.

A més, demanen equips multidisciplinaris amb perspectives completes del pacient per atendre els efectes de la Covid-19 a llarg termini, amb seguiment de la durada i el tractament de cada símptoma i realitzar un monitoratge per establir si aquestes conseqüències compliquen patologies prèvies o són una continuació de la mateixa Covid-19, amb capacitat de desencadenar altres malalties en el futur.