Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'ecòleg català Jordi Bascompte

Jordi, l'únic català que ha treballat a la prestigiosa revista 'Science'

Aquest ecòleg olotí va formar part del comitè editorial de la revista del 2010 al 2015

L'ecòleg català Jordi Bascompte
L'ecòleg català Jordi Bascompte | bascompte.net

Les revistes científiques van molt més enllà que les revistes habituals. En elles, s'hi publiquen els estudis més prestigiosos i també reflecteixen els debats i les tendències que hi ha al món de la ciència. Són molts els investigadors i científics que aspiren a veure publicats els seus treballs en alguna d'aquestes publicacions, com poden ser les revistes 'Science', 'Natur' o 'The Lancet'.

El que no sabem la resta de mortals que no formem part del sector és com funcionen aquestes revistes, qui en forma part o com es decideixen quins articles i estudis es publiquen i quins no. En el cas de la revista 'Science', per exemple, els encarregats d'aquesta tasca són diferents investigadors d'arreu del món, que formen un comitè editorial. La curiositat d'aquest comitè és que només es permet als investigadors en qüestió ser-hi un màxim de cinc anys, per així assegurar una renovació constant d'aquest.

Jordi Bascompte, l'únic català que n'ha format part

La nord-americana revista 'Science' és considerada la societat científica més gran del món. Creada l'any 1880 amb el suport econòmic de Thomas Alva Edison (i posteriorment d'Alexander Graham Bell), va iniciar les seves publicacions el juliol d'aquell mateix i en els seus més de 140 anys de vida, ha publicat articles i estudis d'alguns dels científics i investigadors més prestigiosos de la història com Albert Einstein.

Doncs bé, en aquesta mena d'Olimp científic, hi podem trobar l'experiència de Jordi Bascompte, l'únic català que ha format part del comitè editorial de la revista. Bascompte és un ecòleg olotí que hi va participar durant cinc anys, tal com marca el protocol del mateix comitè, del 2010 al 2015.

Jordi Bascompte treballa actualment a Suïssa, a la Universitat de Zurich, exercint de catedràtic. L'olotí ha relatat al programa 'Via Lliure' de 'RAC1' la seva experiència dins de 'Science', on s'encarregava de llegir alguns dels articles que rebia la prestigiosa revista nord-americana. «Llegia uns tres o quatre manuscrits a la setmana, que significa un total de 750 en els cinc anys que hi vaig ser», comenta. 

El científic olotí admet que «és un prestigi, un honor i una satisfacció formar part d'organitzacions com 'Science'. És un motiu d'orgull». Reconeix que format part del comitè editorial «és una càrrega de feina», però ho relativitza perquè «al món de la ciència estem acostumats a fer múltiples feines a la vegada. I dedicar un temps a tasques editorials, de revisió d'articles, sempre ha estat un component de la nostra feina».

Nou membre de l'Institut d'Estudis Catalans

Jordi Bascompte compta amb un nou càrrec des de fa dues setmanes. I és que l'ecòleg olotí ha estat convidat a formar part de l'Institut d'Estudi Catalans (IEC). L'organisme acull l'elit científica del nostre país i ha comptat amb Bascompte per incorporar-lo a la secció de Ciències Biològiques, tal com va fer públic el passat 21 de gener.