Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un jove, amb barba, ulleres i sense mascareta, fumant en una terrassa

Els metges de família alerten del risc que suposa fumar a les terrasses

SEMFYC denuncia que en molts establiments no es compleixen les mesures anti-Covid en aquests espais
Imatge d'un jove, amb barba, ulleres i sense mascareta, fumant en una terrassa
Els metges de família han alertat dels perills que suposa fumar en les terrasses d'establiments de restauració. | Europa Press

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC) ha alertat que el fet de deixar fumar i vaporejar en llocs on hi ha gent podria suposar un increment del risc de contagi. Així, l'associació de facultatius, a través d'un comunicat, ha mostrat la seva preocupació pel risc que suposa «per a la transmissió del virus, el fet de permetre fumar i vaporejar a les terrasses de l'hostaleria».

En aquest sentit, des de SEMFYC expliquen que «existeix evidència consistent sobre la transmissió del SARS-CoV-2 per mitjà d'aerosols com a forma predominant de contagi. Els aerosols es produeixen en respirar i en parlar, sent la càrrega molt major quan es fan activitats en les quals s'exhala l'aire amb més força, com cantar, cridar o fumar. I això últim és aplicable al vaporeig i a altres noves formes de consum de tabac».

I és que, segons afirmen els experts, malgrat que les mesures de salut pública estableixin una distància mínima en restaurants i bars, «els aerosols que transmeten aquest virus estan formats per partícules molt petites en suspensió» i, aquestes partícules, poden arribar «molt més enllà de la distància contemplada en les citades mesures». Segons la SEMFYC, les partícules poden arribar a infectar fins a vuit metres de distància, segons les condicions ambientals, alhora que poden «romandre molt més temps suspeses en l'aire que les partícules d'una grandària superior».

Un risc, sobretot, per a la població vulnerable

En estat sentit, els experts han avisat que «quan es permet fumar o utilitzar altres dispositius susceptibles d'alliberar nicotina en una terrassa, es posa en risc a les persones que es troben en ella, així com al mateix fumador que, durant diversos minuts, roman exposat als aerosols dels altres en anar sense mascareta». Això, expliquen, pot afectar, sobretot, a la població vulnerable com els ancians, les embarassades o les persones malaltes.

A més, els metges de família també han assenyalat que, quan es fuma, es duu a terme un gest perillós repetides vegades: emportar-se la mà a la boca de manera reiterada. Això pot provocar dues conseqüències diferents, asseguren. La primera és que la persona que fuma s'exposa «a les gotes que exhalen altres persones» i, la segona, és que tant les persones com els objectes dels fumadors «queden exposades a les gotes i aerosols exhalats pel fumador amb més força de l'habitual».

Així doncs, si la persona que fuma està contagiada de la Covid-19, el mateix cigarret pot contribuir «a l'augment del risc de contagi». Des de SEMFYC, també han recordat que existeixen diversos estudis que demostren que «la infecció per coronavirus és cinc vegades més probable en joves que havien usat cigarretes electròniques prèviament» i pot arribar a ser fins a set vegades més si, a més de cigarrets electrònics, també es fuma tabac normal.

Els incompliments de la normativa en terrasses semi tancades

En el comunicat difós, des de SEMFYC s'ha denunciat els incompliments de la Llei 28/2005, que en l'article 2.2 indica que no s'ha de fumar en terrasses semi tancades, ja que «les concentracions de partícules d'aerosols poden arribar a nivells similars a les d'un espai tancat». A això cal sumar que en la majoria dels establiments no es compleix amb la distància interpersonal mínima d'1,5 metres (no entre taules, sinó entre persones de la mateixa taula).

En aquest sentit, des de la SEMFYC aposten per una hostaleria sense fum, una mesura que segons l'ens ja han adoptat les Balears, les Canàries, l'Aragó, la Comunitat Valenciana i Astúries «a l'empara de l'estat d'alarma». Així mateix, volen que la restricció de fumar sigui definitiva, «ampliant les lleis reguladores a escala estatal que iguali la normativa en tot el territori i no es limiti a l'estat d'alarma».