Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Troben un possible taló d'Aquil·les del coronavirus gràcies a un anticòs de 2003

Experts dels Estats Units han provat aquest descobriment en ratolins i han obtingut bons resultats

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Experts dels Estats Units han provat aquest descobriment en ratolins i han obtingut bons resultats | EUROPA PRESS / ONU

El nostre dia a dia ha canviat molt des que va arribar el coronavirus a les nostres vides. La 'normalitat' que coneixíem fa poc més d'un any ara sembla molt llunyana, ja que les restriccions i les mesures per frenar la pandèmia han canviat el nostre estil de vida per complet.

Durant aquests mesos de batalla contra el coronavirus, científics de tot el món s'han bolcat a descobrir tot el possible (i més) sobre aquest virus.

De fet, el coronavirus que coneixem actualment no és l'únic que ha existit i, gràcies a això, la farmacèutica Adimab, que té seu a New Hampshire (Estats Units), ha descobert el que podria ser el punt feble del coronavirus, com ha fet saber la revista 'Science'.

El punt feble de la Covid-19

Un equip liderat per Laura Walker, de la biofarmacèutica Adimab (Lebanon, EUA), ha creat un anticòs que podria ser eficaç per prevenir el contagi de Covid-19. Segons es pot llegir al mitjà citat, aquest anticòs ja ha estat provat en ratolins i ha obtingut bons resultats.

Aquesta notícia ha estat possible gràcies al fet que els científics han aconseguit aïllar anticossos de cèl·lules B de memòria immunitàries d'una persona que va estar infectada l'any 2003 per una infecció de SARS-CoV (és a dir, de la família del coronavirus que ens està afectant actualment).

Així, el grup de científics ha pogut canviar l'estructura dels anticossos i n'ha dissenyat un, que ha anomenat ADG-2. Aquest anticòs, que els investigadors anomenen també 'taló d'Aquil·les', ha estat capaç d'aturar la infecció en ratolins, i també ha estat eficaç en evitar que es contagiïn d'altres malalties respiratòries.

Així doncs, l'anticòs ADG-2 ha demostrat ser efectiu en les proves que s'han realitzat en els laboratoris. A més de frenar el contagi en els ratolins que encara no estaven contagiats, l'anticòs ADG-2 ha aconseguit baixar la càrrega viral d'aquells que ja estaven infectats de Covid-19.

Aquesta mena d'anticossos reben el nom d''àmpliament neutralitzants' (bnAbs) i, segons explica l'Agència Americana del Medicament, «són una oportunitat prometedora per a una teràpia orientada a prevenir o mitigar futurs brots relacionats amb la SARS».

Possible tractament?

Segons es pot llegir en l'article publicat per 'Science', «l'ADG-2 representa un candidat prometedor per a la prevenció i el tractament, no només de la COVID-19, sinó també de futures malalties respiratòries causades per aquesta família de virus».

A més, indiquen que «és una diana atractiva per al disseny de vacunes, que té com a objectiu crear anticossos similars àmpliament protectors».

El possible punt feble de les variants

Per la seva banda, un 'preprint' publicat a la pàgina web bioRxiv.org ha conclòs que les noves variants del SARS-CoV-2, que són més infeccioses, també podrien ser més fàcils d'atacar amb medicaments gràcies a un enzim que té el nom de proteasa (és un enzim que trenca proteïnes).

Segons explica el 'preprint', cada partícula viral conté fins a 80 espícules proteiques, és a dir, protuberàncies que li donen aspecte de corona i que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules.

Perquè el virus pugui completar la infecció d'una cèl·lula, les seves espícules han de ser, d'alguna manera, activades. Així, si s'activen més espícules, també incrementa la possibilitat de ser neutralitzat mitjançant anticossos.

Segons indica la investigació, aquestes proteases s'han de trobar en les zones per on entra el virus, és a dir, les fosses nasals. No obstant això, de moment, aquest 'preprint' no està confirmat ni acceptat com a publicació.

Israel té un inhalador que «pot curar el virus»

Per la seva banda, si hi ha una notícia que està fent la volta al món és, sens dubte, la de l'inhalador d'Israel que, segons ha indicat el seu creador, Nadir Arber, al mitjà 'El Telégrafo', és capaç de curar el coronavirus en qüestió de cinc dies.

L'hospital Ichilov, situat a Tel Aviv (Israel), ha publicat un comunicat informant sobre aquest nou invent, que ha estat capaç de curar fins al 96% dels malalts més greus de Covid-19 als quals se'ls ha subministrat.

Segons han explicat, «29 de 30 pacients en condició moderada i greu a qui se'ls va subministrar van rebre l'alta al cap de tres o cinc dies». Per altra banda, també han explicat que l'altre pacient també es va recuperar, però va necessitar més temps per fer-ho.