Aquests mesos de pandèmia ens han ensenyat la manera en què el virus es transmet entre persones i també les diferents maneres en què es desenvolupa la malaltia. Mentre algunes persones gairebé no tenen símptomes, altres acaben ingressades a la Unitat de Cures Intensives lluitant per la seva vida.
Segons un estudi realitzat per l'Institut Robert Koch (RKI), s'ha arribat a la conclusió que els primers nou dies des que s'ha contret la infecció són primordials per saber si el pacient desenvoluparà una malaltia severa. La majoria dels pacients passen els primers cinc dies tancats a casa sense supervisió mèdica, el que suposa un greu error. Els experts alemanys consideren que en aquests dies ja s'haurien de prendre mesures per evitar quadres greus.
La simptomatologia en cada un dels pacients pot ser diferent, però l'estudi realitzat per l'Institut Robert Koch adverteix de l'existència de certa conjunció de símptomes que donen una pista sobre si s'acabarà desenvolupant una malaltia més severa o no.
La geriatra Clara Steves, ha participat en l'estudi per determinar el grau de malaltia que acabaran desenvolupant els pacients amb coronavirus tenint en compte els símptomes que tenen. Així doncs, s'ha arribat a la conclusió que hi ha sis grups a tenir en compte.
L'estudi realitzat per l'Institut Robert Koch en què ha comptat amb la participació de 1.653 pacients que han anat registrant els símptomes que han anat patint, ha permès als experts alemanys arribar a predir quin pacient amb coronavirus pot acabar desenvolupant una malaltia greu i necessitar un respirador.
Tenint en compte els símptomes que es comencen a experimentar en els primers dies de contraure la infecció, podem ser capaços de saber si amb quedar-nos a casa és suficient o per contra hem d'acudir a un hospital. Aquells pacients que pateixen menys símptomes d'un refredat comú, però que presenten un esgotament o trastorns cognitius són els que més risc presenten.