Estries

6 tractaments i remeis per a eliminar les estries

És molt difícil eliminar les estries però hi ha diversos mètodes per prevenir-les i eliminar-les

És molt habitual que apareguin estries després de l'embaràs, quan es perd pes o a causa de canvis hormonals com els que tenen lloc durant la pubertat. Les estries poden ser un problema estètic per a algunes persones, però cal tenir en compte que no comporten cap mena de problema de salut.


Fer-les desaparèixer totalment no sempre és possible, però sí que existeixen tractaments i remeis per a prevenir l'aparició d'estries i eliminar-les fins a un cert punt. A continuació es revisaran.
 

Per què surten les estries?

Les estries són un tipus de cicatriu que es produeix per l'esquinçament de la pell. Solen tenir una forma ondulada i un to blanc o vermell, la qual cosa fa que destaquin en comparació amb la resta del teixit. Apareixen més sovint a l'abdomen i als pits, encara que també poden sortir estries als braços, a les cuixes o a l'esquena.
Aquestes marques apareixen pel trencament del teixit connectiu de la pell; després d'una lesió que provoca inflamació d'una part concreta del cos, els teixits danyats es tanquen formant cicatrius i es tornen menys elàstics.


Les estries són més habituals en dones, especialment durant la pubertat, durant l'embaràs o després de perdre molt de pes  de manera brusca. Si la pell està poc hidratada també augmenta la probabilitat que apareguin estries.


Quan surten, les estries són de color vermell o lila, però més endavant es tornen blanques per la pèrdua de pigmentació. Tot i que no suposen cap problema per a la salut, poden picar i per a algunes persones resulten molt molestes estèticament.


Remeis i tractaments per a les estries

Com s'ha dit a l'inici, no existeix cap remei miraculós per a eliminar completament les estries una vegada s'han format; ni tan sols els tractaments mitjançant cirurgia estètica s'han mostrat molt eficaços a l'hora d'aconseguir aquest objectiu.


En aquest apartat es revisaran els millors mètodes per a prevenir l'aparició d'estries, així com els tractaments i remeis que solen utilitzar-se amb l'objectiu d'eliminar-les.


1. Portar una dieta saludable

Una dieta rica en vitamines, com les que aporten les verdures de fulla verda i la fruita seca, ajuda a prevenir les estries si es manté a llarg termini. En aquest sentit també convé evitar aliments que puguin deixar la pell, resseca com els congelats i els aliments precuinats.


Així mateix, el consum de begudes amb cafeïna, com el cafè, el te i molts refrescos, afavoreix l'aparició d'estries quan són presents altres factors de risc, com l'embaràs o la pèrdua brusca de pes.

 

2. Fer exercici regularment

La pràctica habitual d'exercici, encara que sigui d'intensitat suau, és molt útil per a evitar que apareguin estries. A més l'exercici moderat combinat amb una dieta sana és la millor manera de perdrepes  a poc a poc; com s'ha especificat, una reducció brusca de pes facilita la formació d'estries.Fer exercici durant l'embaràs també pot ser bo per a prevenir les estries, si bé és important consultar amb el metge per a establir els nivells d'activitat més beneficiosos per a la salut de la mare i del bebè en aquest delicat període. Una cosa similar succeeix amb la dieta: el futur nen ha d'estar ben nodrit durant la seva gestació.


3. Cremes i olis

Durant els últims anys s'han popularitzat molt alguns productes que es comercialitzen com a remeis per a les estries; entre aquests destaquen l'oli de rosa mosqueta i les cremes Renueè i Cicatricure. No obstant això, la recerca científica no ha pogut confirmar l'eficàcia de les cremes per a prevenir ni per a eliminar les estries, especialment durant les seves fases avançades.Així i tot, cal esmentar també que les cremes i locions hidratants poden ser útils per a prevenir les estries en certa manera i per a reduir les molèsties que provoquen a algunes persones, particularment les picors.4. Cirurgia estètica i làser


Existeixen diferents tractaments de cirurgia estètica que poden disminuir la visibilitat de les estries, tot i que no sempre les eliminen. No obstant això, es tracta de procediments invasius i molt cars, per la qual cosa estan fora de l'abast de la majoria de les persones.


Entre aquestes intervencions podem trobar la microdermoabrasió, mitjançant la qual s'elimina una capa de pell perquè creixi teixit nou, i les teràpies amb làser, com la fototermòlisi, el làser d'excimer i el làser amb clic de colorant. La cirurgia làser té l'objectiu d'afavorir la reconstrucció del col·lagen per a donar més elasticitat a la pell.5. Utilitzar autobronzejadors


És molt probable que s'hagi d'aprendre a conviure amb les estries, ja que és molt difícil eliminar-les del tot. Si  causen molt de malestar es poden ocultar amb productes d'autobronzejat, que ajudaran a emmascarar aquestes molestes marques.6. Deixar passar el temps


Les estries solen tornar-se menys cridaneres a mesura que passa el temps, i sovint acaben desapareixent completament. Si han sortit estries fa poc i preocupen, abans de plantejar-se alguna intervenció invasiva s'ha de tenir en compte que el problema no durarà per sempre.

(*) Aquesta notícia s'ha traduït originalment del castellà de la pàgina 'Viviendo la Salud'.