Detall dels peus d'un bebè

Espectacular avenç al Clínic: aconsegueixen trasplantar un úter de mare a filla

L'operació ha estat un èxit i la dona ha tingut la seva primera menstruació

Després de dies on els titulars dels mitjans digitals estan omplerts per incendis i accidents, l'Hospital Clínic de Barcelona arriba amb una bona notícia. El segon trasplantament d'úter del Clínic ha estat un èxit.

El passat 4 d'abril es va fer el segon trasplantament d'úter d'aquest hospital. L'operació va durar 18 hores, aproximadament, i va ser possible gràcies a la donació de l'úter d'una mare a la seva filla. El primer trasplantament, entre dues germanes, s'havia realitzat un any i mig abans.


Ara, tres mesos després, la pacient ha tingut ja la seva primera menstruació i a finals d'any s'espera que es pugui implantar el seu primer embrió. 

Peus d'un bebè
Ja han nascut 30 bebès gràcies a trasplantaments d'úter | Pixabay

Quins són els requeriments d'un trasplantament d'úter?

Es tracta sense cap mena de dubte d'una operació de gran complexitat. En aquest segon trasplantament, els responsables de l'operació han estat Francisco Carmona, cap de Ginecologia, i Antonio Alcaraz, cap d'Urologia i Trasplantament Renal.

Primer de tot, s'ha de saber que l'úter és un òrgan molt complex que té una xarxa de venes molt petites i fràgils. Aquest és un dels elements que fan que aquesta cirurgia sigui molt complicada. En segon lloc, les dues candidates han d'estar emparentades en primer o segon grau i han de complir els requisits de compatibilitat immunològica. 

Certament, es tracta d'uns requisits força complicats d'aconseguir, però això no és tot. És necessari que les dues persones estiguin sanes per tal d'evitar possibles riscos. 

«Encara no hem arribat a la meta»

El trasplantament d'úter pot arribar a canviar la vida de moltes persones, tanmateix, tal com explica Carmona, «Són cirurgies per a equips molt seleccionats, menys de 10 equips a tot el món són capaços de realitzar-la, fet que situa l'hospital a l'elit de la cirurgia mundial».

Foto de la panxa d'una dona embarassada.
L'objectiu és tenir un bebè | Pixabay

Carmona també apunta que «Estem avançant de manera adequada, però encara no hem arribat a la meta. Ens falta l'èxit final que és poder assistir al naixement d'un nadó». Un objectiu que en uns mesos podria arribar a complir-se.

Aquesta cirurgia encara no és una realitat a l'abast de tothom, però a tot el món s'han realitzat ja uns 100 trasplantaments amb un percentatge d'èxit del 80%. A més, gràcies a aquest avenç, han nascut ja 30 nens fins ara. En general, s'espera uns sis mesos després de l'operació per fer la transferència d'un embrió i les dones se solen quedar embarassades entre la quarta i la cinquena.