L'Institut de Medicina Legal a Valdebebas, a Madrid, ha acumulat des de mitjans d'abril 59 morts de Covid-19 que fins a la data no han estat reclamats per cap familiar. Es tracta d'un drama dins de la tragèdia del coronavirus, al qual ara la Comunitat de Madrid vol posar fi.
Ho farà per «dignitat i respecte» a les víctimes. Avui mateix, el Consell de Govern aprovarà una partida per sufragar la inhumació d'aquests difunts, un procés que ja va començar la setmana passada i que podria culminar aquest mateix dimecres.
Morts abans del 21 d'abril, encara identificats
Les víctimes, que descansaran agrupades encara identificades en diferents nínxols en una zona concreta del Cementiri Sud de Madrid, van morir abans del 21 d'abril en hospitals i residències de gent gran d'aquesta comunitat autònomes.
Davant l'allau de cadàvers i el desbordament de les funeràries en ple pic de la pandèmia, les seves restes van ser traslladades per efectius del Cos de Bombers de la Comunitat de Madrid i la Unitat Militar d'Emergències des d'aquests llocs fins a un dels tres dipòsits provisionals que va habilitar el govern regional al març i abril.
Quaranta de les víctimes procedien d'hospitals madrilenys, mentre que altres dinou van ser recollides de residències de gent gran. Des del tancament de Palau de Gel de Madrid i de Majadahonda, a mitjans d'abril, les restes dels morts no reclamats han estat en l'últim dipòsit de cadàvers provisional, l'Institut Mèdic Legal.
Davant l'imminent inici de les obres en aquesta infraestructura, que albergarà l'Institut Anatòmic Forense a partir de novembre, la Comunitat de Madrid ha considerat que el més adequat era procedir al seu trasllat i inhumació. Ho fa també per respecte i humanitat, segons declaracions oficials.
Partida de 134.000 euros
Per sufragar les despeses de l'enterrament, la Comunitat de Madrid destinarà una partida de 134.000 euros, una aportació important però necessària per dignificar aquestes persones segons ha dit el conseller de Justícia, Interior i Víctimes, Enrique López.
«El més fàcil hauria estat optar per realitzar enterraments col·lectius, com ha passat en altres països, però aquí hem cregut més apropiat enterrar de forma individual, amb la seva corresponent identificació», ha dit el conseller, que també ha reconegut que és una gestió complexa pel tràgic i per la història que hi ha darrere de cadascuna d'elles.
La Comunidad de Madrid rinde homenaje a las víctimas del COVID-19 con un concierto de la @ORCAM_Madrid. https://t.co/FxdTFA39Rx
— Comunidad de Madrid (@ComunidadMadrid) July 21, 2020
Per donar descans a aquestes persones, el Govern regional ha posat en marxa la maquinària amb la col·laboració de l'àrea de Seguretat de l'Ajuntament de Madrid, de la qual depèn l'Empresa Municipal de Serveis Funeraris, contractada per dur a terme els enterraments.
Els morts jauran en nínxols durant un període de deu anys i podran ser recuperats en qualsevol moment pels seus familiars per a la seva inhumació en el mateix cementiri. Des de la Comunitat ja es van posar en marxa els tres dipòsits provisionals que van albergar 1.897 cadàvers durant el però moment de l'emergència sanitària.