Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

En què consisteixen les '6 M', el pla de Sánchez per salvar el Nadal

El pla de Sanitat per a les dates nadalenques inclou sis mesures de prevenció per evitar un repunt dels contagis

El govern espanyol acaba de presentar el seu pla sanitari pel Nadal a Espanya. Es tracta del document que molts espanyols esperaven i que permet saber per fi, per bé o per mal, com seran les festes nadalenques aquest any. El pla de Pedro Sánchez es basa en una sèrie de restriccions, però també en l'estratègia de les '6 M'.

Per evitar que les celebracions nadalenques derivin en un repunt dels contagis, el govern espanyol s'encomana a sis mesures de prevenció que comencen per la lletra «M»: mascareta, mans, metres, maximitzar la ventilació, minimitzar els contactes i «em quedo a casa» si tinc símptomes.

Es tracta d'una estratègia per conscienciar la població de la importància de les mesures de prevenció en unes dates que afavoreixen la relaxació. Amb la regla de la lletra 'M' es vol facilitar també que les persones recordin les mesures fàcilment.

Les regles consisteixen a utilitzar la màscara tot el temps possible, rentar-se les mans de forma freqüent i mantenir la distància física. També preveuen ventilar els interiors donant prioritat a les activitats a l'aire lliure, minimitzar el nombre de contactes i quedar-se a casa en cas de tenir símptomes, ser positiu o haver estat en contacte amb un positiu.

Sanitat vol establir així un «marc comú i clar de mesures que afavoreixin que les recomanacions es facin de forma clara, consensuada i coordinada, a més del més anticipadament possible perquè hi hagi temps suficient perquè la població s'organitzi». I el pla es dirigeix també al comerç, perquè adaptin el seu negoci a les mesures per Nadal.

L'Executiu vol garantir un Nadal «diferent, sense treure'n l'esperit» i per això recomana la «no celebració de cavalcades» o alternatives que garanteixin les normes d'higiene i prevenció, com cavalcades estàtiques o la retransmissió d'esdeveniments nadalencs per la televisió. També preveu la celebració d'actes nadalencs amb el 50% de l'aforament.

El document dl govern de Sánchez també aclareix els dubtes sobre si es podrà viatjar amb normalitat, què passa amb les reunions familiars o si s'amplia el toc de queda. Pel que fa a les reunions familiars, recomana limitar la participació als membres del mateix grup de convivència, i en cas que hi hagi algun membre extern, les reunions seran d'un màxim de sis persones.

La norma val especialment per a les dates assenyalades: Nit de Nadal, Nadal, Cap d'Any o Any Nou. Si no es tracta de membres d'un mateix grup de convivència, no pot haver-hi més de sis persones. Però una família de 10 persones que viuen juntes podran celebrar la Nit de Nadal amb normalitat

.

Nou toc de queda

El ministeri de Sanitat presentarà l'esborrany de les «Propostes de mesures de salut pública enfront de la Covid-19 per a la celebració de les festes nadalenques» al Consell Interterritorial perquè sigui debatut per les comunitats autònomes.

En ell s'inclou el manteniment del toc de queda, que impedirà sortir al carrer en els horaris fixats en cada comunitat després de la declaració de l'estat d'alarma. Com a novetat, els dies 24 i 31 de desembre es reduirà el temps del toc de queda, de la 01.00 a les 06.00 hores. Això és molt rellevant, sobretot de cara al Cap d'Any, ja que el punt culminant de la celebració és a les 00.00.

El document afegeix la recomanació d «evitar o minimitzar les reunions en l'àmbit social (celebracions de la feina, antics alumnes, clubs esportius, etc.). En cas de celebrar-se, seran d'un màxim de sis persones amb preferència a l'exterior, a l'aire lliure o en terrasses».

Viatges per Nadal

També demana evitar els desplaçaments que no siguin estrictament necessaris. Els viatges entre comunitats estaran permesos, encara que amb precaució. I si cal fer un viatge en el territori nacional, o intracomunitari, s'ha de fer de manera segura complint les recomanacions indicades a casa mitjà de transport.

Pel que fa als viatges internacionals, els ciutadans procedents d'un país o zona de risc hauran de presentar un test diagnòstic amb resultat negatiu i realitzat en les 72 hores prèvies a l'arribada a Espanya. Si no, els serveis de Sanitat el faran a la seva arribada.

Sanitat recomana als estudiants universitaris que viatgen a casa per Nadal que extremin les interaccions socials els dies anteriors de la seva tornada a casa. «Un cop a casa, han de tractar de limitar els contactes, interactuar sobretot a l'aire lliure en lloc de l'interior i utilitzar mascaretes», conclou.