El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest 28 de juliol del 2020

Sanitat revela fins quan haurem de portar mascareta a Espanya

Els experts han assenyalat que l'ús obligatori d'aquests equips de protecció es prolongarà

Tot i la gran eficàcia de les vacunes de Pfizer i Moderna, i l'anunci de Pedro Sánchez sobre que durant els primers sis mesos de l'any gran part de la població espanyola haurà rebut la injecció, les mascaretes no deixaran de ser obligatòries a curt termini.

Les mascaretes seran obligatòries durant tot el 2021

Segons han explicat algunes fonts del Consell Interterritorial de Salut a 'La Vanguardia', l'ús d'aquests equips de protecció durarà, de moment, tot el 2021. El mateix succeirà amb la resta de mesures de seguretat bàsiques: mantenir la distància interpersonal i la higiene contínua de les mans.

Han deixat clar que les mascaretes s'hauran de mantenir «durant molts mesos, independentment de l'arribada de les vacunes», perquè «ha de prevaler l'objectiu constitucional de protecció de la salut de tots, que comprèn la integritat física i moral». Això serà així perquè durant un temps conviuran ciutadans que hagin rebut la injecció amb altres que no i, per tant, caldrà protegir la ciutadania. Els grups més vulnerables seran els primers a rebre les vacunes i després rebran la injecció la resta de persones si hi ha producció suficient.

A més, les grans incògnites sobre els sèrums, sobre quant durarà la immunitat, si les vacunes eviten la infecció o la malaltia i les possibilitats de reinfecció, entre altres qüestions, també obliguen a prolongar l'ús dels equips i mesures de protecció.

Les empreses que tenen les vacunes més avançades -Pfizer, Moderna i AstraZeneca-, ja han assenyalat que necessitaran dues dosis per a la immunització. Per aquest motiu, alguns experts consideren que el pla de vacunació s'allargarà durant tot l'hivern del 2021 i, davant d'això, destaquen que caldrà seguir amb la distància de seguretat, la higiene de mans i la mascareta, «com a mínim».

Així mateix, els experts en salut emfatitzen la importància de conscienciar la ciutadania que l'arribada de la vacuna no és la fi de l'epidèmia, sinó que és el camí per acabar amb ella, però que encara queda molt camí per veure el final.

La mascareta proporciona més beneficis que riscos

Per això és necessari l'ús de les mascaretes, cosa que ha estat avalat per la justícia. El Tribunal Suprem ha afirmat l'ús obligatori d'aquests equips de protecció imposats pel Ministeri de Sanitat el passat mes de maig per tractar-se d'una mesura «necessària i proporcionada» per protegir la salut pública.

Des d'allà han assenyalat que la sentència de Sanitat va ser «legítima» i han destacat que els hipotètics riscos que suposa l'ús de la mascareta sempre seran menors que el benefici que proporciona com a forma de prevenció de contagi de virus. «Es considera legitima la disposició ordenant l'ús de mascareta en raó que, en l'actual estat de coneixement de propagació de virus Covid-19 , és necessària i proporcionada per assolir la finalitat d'interès general de protecció de la salut, en constituir una mesura que pot contenir la progressió de la pandèmia».

El tribunal, en una sentència de la qual ha estat ponent la magistrada Celsa Pico, ha volgut fer èmfasi en el fet que «la salut dels ciutadans és un element essencial de l'interès general que han d'atendre els poders públics»: «En una indiscutible situació de pandèmia com la generada pel virus de la Covid-19, que, notòriament, no se circumscriu al territori espanyol, resulta evident que ha de prevaler l'interès general sobre l'individual; és a dir, el dret a la vida de la majoria dels ciutadans sobre la pretensió individual aquí exercitada de contraure el virus per adquirir immunitat».