Imatge d'un sopar de Cap d'Any

El pla del govern espanyol per Nadal: Canvis en el toc de queda i màxim de persones

Hi haurà unes mesures específiques per a tot el país independentment de la comunitat

El govern espanyol ja té preparat un pla de restriccions i limitacions que s'aplicarien en tot el país durant les dates nadalenques, independentment de les mesures que cada comunitat autònoma pugui prendre, tal com avança el diari 'El Mundo'. 

En els últims dies han estat diverses les veus que han demanat una sèrie de mesures iguals per a tot el territori i el Govern ha decidit seguir aquest camí i ja prepara un esborrany del document de 'Propostes de mesures de salut pública enfront de la Covid-19 per a la celebració de les festes nadalenques'. 

Reunions de màxim 6 persones no convivents

Així, el primer que caldrà tenir en compte per a celebrar les tradicionals reunions familiars aquest Nadal és que el màxim de persones permeses en tot el país serà de sis persones, encara que el límit no s'aplicarà si es tracta d'una bombolla de convivència.

Una altra restricció que es mantindrà serà la de l'anomenat 'toc de queda' o confinament nocturn, encara que en aquest cas les autoritats han decidit flexibilitzar-lo una mica per a permetre aquestes reunions. Els dies 24 i 31 de desembre, Nit de Nadal i Nit de cap d'any, el 'toc de queda' es reduirà i s'aplicarà en tot el país des de la 1.00 i fins a les 6.00 hores. Fora d'aquestes dates el confinament nocturn serà el que cada comunitat autònoma hagi aplicat al seu territori.

El document afegeix que s'ha d'«evitar o minimitzar» la celebració de reunions en l'àmbit social i de treball, per la qual cosa els tradicionals sopars d'empresa, per exemple, en el cas de celebrar-se també hauran de tenir un màxim de sis assistents i celebrar-se preferiblement «a l'exterior».

A més, el text també demana evitar «com a norma general» tots els desplaçaments que no es considerin «estrictament necessaris». Quant als estudiants que puguin estar estudiant fora de les seves localitats, el document els demana que «limitin les interaccions socials en els dies anteriors al seu retorn» i que «extremin les mesures de prevenció». Una vegada a casa, els estudiants hauran de tractar de «limitar els contactes, interactuar sobretot a l'aire lliure i usar màscares».

L'esborrany del text que ha preparat el Ministeri de Sanitat serà debatut i analitzat, com és habitual, en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que se celebrarà aquest dimecres.

El text de Sanitat fa molt recalcament també en què, en el cas de celebrar-se aquestes reunions familiars, «s'han de mantenir les mesures de prevenció», o el que han descrit com 'l'estratègia de les 6 M': ús de Màscara, rentat de Mans, mantenir alguns Metres de distància, Maximitzar la ventilació, Minimitzar el nombre de contactes i 'Em quedo a casa si tinc símptomes, diagnòstic o contacte'.

Recomanacions per a les cavalcades de Reis Mags

Sanitat ha elaborat aquest document en considerar que és «important establir un marc comú i clar de mesures que afavoreixi que les recomanacions es facin d'una forma clara, consensuada i coordinada, a més del més anticipada possible, perquè hi hagi temps suficient perquè la població s'organitzi». A més, servirà perquè els sectors econòmics més afectats per aquesta normativa s'organitzin, com per exemple els restaurants que acullin sopars d'aquest tipus. 

El Ministeri insisteix també a «planificar un Nadal diferent sense llevar-los l'ànima i l'esperit que les fa una de les festes més benvolgudes per la ciutadania» i comença a donar també algunes recomanacions de cara a les Cavalcades dels Reis Mags: «Si es realitzen cavalcades» és important que es «garanteixin el compliment de les normes d'higiene i prevenció», i proposa el que anomenen «cavalcades estàtiques».

En el cas de les cavalcades, el document solament trasllada recomanacions que «requereixen una labor de coordinació entre tots els nivells, nacional, autonòmic i local, treballant conjuntament amb els municipis i les organitzacions de comerciants».