Les 7 coses que han de passar per anunciar la fi de la pandèmia

Diversos experts internacionals ofereixen les claus principals per acabar amb el coronavirus

Personal sanitari aplicant la vacuna de la grip a un pacient
Diversos experts internacionals ofereixen les claus principals per acabar amb el coronavirus | Catalunya Diari

Sorgeixen molts dubtes pel que fa a quan arribarà el final de la pandèmia de la Covid-19, tot i que avui dia aquesta resposta és molt difícil de respondre. L'edició del 'HuffPost' dels Estats Units ha publicat un article, on diversos experts donen les claus que poden ajudar a posar fi a la pandèmia. «La veritat és que seguim en les etapes inicials de la pandèmia», afirma la doctora Manisha Singala, cap de medicina de l'hospital Bridgepoint de Washington, DC.

«La pandèmia encara no ha arribat a la mitja part del que seria un partit de futbol. Els científics han treballat molt per marcar gols i tallar els gols del coronavirus, però el coronavirus no es rendeix. Ara que arriba l'hivern, no podem descartar que ens remunti el partit», avisa.

Paul Chung, director de sistemes sanitaris de la Facultat de Medicina Bernard J. Tyson, es pregunta això: «La fi de la pandèmia significarà que podrem tornar a les condicions de vida de 2019, sense màscares, sense distància, sense higiene i sense por? O significarà que podrem reprendre les nostres activitats de 2019, però amb mascaretes, distància i higiene?». Perquè puguem deixar enrere el coronavirus, han de donar-se aquestes 7 condicions, segons Chung i la resta d'experts consultats.

Canviar la forma d'afrontar la Covid-19

El metge d'urgències Daniel B. Fagbuyi considera que en primer lloc cal establir un pla nacional coordinat. Per exemple, als Estats Units, «la fi de la pandèmia comença clarament amb un canvi de lideratge i una presidència que es deixi guiar per la ciència».

Millorar les proves diagnòstiques

Joseph Comber, catedràtic de Salut Pública i Immunització, afirma que les proves han millorat en eficàcia i rapidesa encara hi ha molt marge de millora, apunta. «L'ideal seria que els tests d'antígens fossin barats per poder realitzar-los a casa cada dia abans d'anar a l'escola, a la feina... I encara que aquests tests no fossin perfectes, es detectarien molts més positius que podrien quedar-se a casa i evitar encomanar a més gent. Això és molt important perquè gran part de la transmissió de la malaltia es produeix per individus asimptomàtics», assenyala Comber.

Reduir els contagis i les morts

Un bon senyal que la pandèmia va afeblint és la reducció de casos de Covid i nombre de morts: «El descens en contagis i morts per coronavirus, no només a Espanya, sinó al món sencer, serà un bon indicador que anem a la direcció correcta. La taxa de mortalitat i de contagis s'haurà de reduir prou perquè la comunitat mèdica consideri que són xifres assumibles», assenyala Rhode.

Conèixer millor les seqüeles a llarg termini de la Covid

Cal conèixer millor els símptomes i les seqüeles que deixa el coronavirus en els éssers humans. «Encara cal investigar més les seqüeles persistents del coronavirus per desenvolupar tractaments eficaços per a les desenes de milions de persones que han superat la malaltia. Els experts creuen que aquestes seqüeles a llarg termini suposaran una mena de segona pandèmia en els centres de salut quan acabi la primera pandèmia», adverteix William W. Li.

La necessitat d'una vacuna

El viròleg Rodney Rohde apunta que «una vacuna efectiva ajudaria molt a accelerar la fi de la pandèmia. Per efectiva vull dir que sigui com a mínim tan bona com la de la grip per crear una immunitat de ramat global o, almenys del principi, regional», sentència.

«L'ideal seria una immunitat de ramat del 80% o més», comenta Fagbuyi. «Cal identificar les vacunes més segures i efectives a l'hora de neutralitzar el virus i millorar la resposta immune de l'organisme en un termini raonable sense provocar efectes secundaris preocupants», explica.

Mantenir l'obligatorietat de les mascaretes

Els experts assenyalen que l'ús massiu de les mascaretes provocaria una major rapidesa en l'extinció de la pandèmia . «Tot i que les mascaretes no són efectives al 100% a l'hora d'evitar contagis, són una mesura que protegeix tant a qui la porta com als que estan al voltant», apunta Fagbuyi.

«És especialment important recordar això ara que estem descobrint el risc de transmissió aèria del virus. A més, les mascaretes són una de les mesures més senzilles i barates que existeixen i no provoquen efectes secundaris».

Mesures de seguretat postpandèmia

Si, en alguna cosa coincideixen els experts, és que les mesures de seguretat s'han de mantenir quan finalitzi la pandèmia: «Caldrà seguir rentant-nos les mans, portant mascareta i mantenint la distància. El millor és que són hàbits que ja estan aprenent els més petits», exposa Singala.

«Gràcies a les lliçons apreses per virus passats, moltes persones de països asiàtics fa anys que utilitzant mascareta i segurament a Occident seguirà sent així fins ben entrat el 2022», explica.


Comentaris

envia el comentari