Dona tossint al carrer.

Els 7 símptomes més habituals d'òmicron en gent adulta: han canviat

Desvelem quins són els símptomes més comuns d'òmicron

En les darreres setmanes, molts estudis han parlat de quins són els símptomes reals d'òmicron. I és que òmicron ja és la variant dominant al nostre país, causant al voltant del 84% dels nous contagis registrats en les últimes setmanes.

La seva veloç expansió rau en la seva capacitat més gran de 'fugida' immune i a la pujada de la seva transmissibilitat pel seu gran nombre de mutacions. Així i tot, els casos registrats són de menor gravetat que els causats per variants anteriors, com va ser el cas de delta.

Cal assenyalar que en els casos d'òmicron hi ha menys persones que perden el gust i l'olfacte. A més, també s'han vist casos de persones que han patit notables suors nocturnes.

Home ensumant una llimona amb mascareta posada.
La pèrdua d'olfacte és un dels símptomes menys habituals d'òmicron | CatalunyaDiari

En el cas dels nens, els símptomes d'òmicron són molt semblants als que pateix un adult. Tot i això, és vital recordar que, normalment, les persones més joves i sense patologies prèvies solen presentar un quadre més lleuger de la malaltia.

Els 7 símptomes més comuns en adults amb la variant òmicron

Així i tot, els símptomes registrats han canviat sensiblement als que provocava la covid en les mutacions inicials. Febre, fatiga extrema, tos, mal de coll, mal de cap, dolor muscular i ritme cardíac elevat. Aquests són els símptomes principals d'òmicron.

Els metges Benito Almirante, cap d'infeccioses de la Vall d'Hebron, i Pere Domingo, responsable de covid del Sant Pau de Barcelona, n'han parlat a La Vanguardia. Tots dos apunten que el mal de coll, la febre, el mal de cap i miàlgies (dolor muscular) són símptomes habituals d'òmicron.

Alhora, tots dos sostenen que és estrany que els pacients perdin el gust i l'olfacte, un dels símptomes més comuns de les variants anteriors.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
La fatiga s'ha convertit en un símptoma comú de la variant òmicron de la covid-19 | GTRES

Per part seva, Abdi Mahamud, gerent d'Incidents de l'OMS, ha afirmat fa uns dies que òmicron «infecta la part superior del cos. Ho fa a diferència d'altres variants que estarien causant una pneumònia severa».

I és que noves investigacions posen el focus en què òmicron podria multiplicar-se més a la gola que als pulmons. Deenan Pillay, professor de virologia al College de Londres, va afirmar a The Guardian que aquesta variant "ataca el tracte respiratori superior. Les cèl·lules de la gola, i no tant les cèl·lules profundes dels pulmons".

Els símptomes comencen entre el primer i el segon dia des del contagi

Això explicaria per què òmicron posseeix més transmissibilitat que les anteriors mutacions. Que el virus es repliqui més a la gola, ho fa més transmissible, però també menys greu. I això és perquè el virus es queda a la part superior i no incideix en el teixit pulmonar.

A més, des del King's College londinenc exposen que «la majoria dels símptomes són com els d'un refredat comú». Així s'ha expressat a la BBC Tim Spector, epidemiòleg i director de l'Estudi de Símptomes Zoe Covid .

Muntatge símptomes òmicron
Un estudi revela la duració de tots els símptomes d'òmicron | CatalunyaDiari

Són diversos els experts que apunten a un període d'incubació d'òmicron menor respecte a delta. Amb aquesta nova variant, el període d'incubació va passar de 4-5 dies a només 3.

Per la seva banda, els símptomes, més enllà de les infeccions asimptomàtiques, comencen entre el primer i el segon dia des que el malalt cau contagiat.

Alhora, una persona infectada per òmicron pot ser contagiosa entre un i dos dies previs a l'inici dels símptomes. Si bé la nova variant genera símptomes molt similars al d'un refredat, el Servei Nacional de Salut britànic alerta que cal estar pendents de la simptomatologia típica de la covid. Parlem de tos contínua, febre i pèrdua o pèrdua del gust i l'olfacte.