Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge símptomes òmicron

Els 7 símptomes de la nova variant que arrasa a Espanya: «Impossible no contagiar-se»

La nova subvariant destaca per ser un 30% més infecciosa, tot i presentar símptomes similars a l'anterior

Actualment, la subvariant que predomina a Espanya és la BA.2 d'òmicron, coneguda com la 'variant sigil·losa'.

És un fet que s'ha confirmat en l'últim informe sobre les mutacions de la COVID-19 del Ministeri de Sanitat, que ha estat publicat aquest dilluns. A més a més, s'afegeix que aquesta subvariant va ser l'única que es va detectar a les mostres recollides entre el 7 i el 13 de març.

Home mocant-se.
La variant sigil·losa ja predomina al nostre país. | GTRES

Avui en dia, es detecten molts més casos d'aquesta nova subvariant que de la variant primitiva d'òmicron. Es calcula que, almenys a nou comunitats autònomes, la subvariant és present en més de 50% casos detectats.

A Navarra, el percentatge és del 83,1% i a Euskadi és del 76,2%. També a Cantàbria s'ha trobat que el 68,3% de casos presentaven aquesta nova variant. En altres comunitats, com les Balears o Andalusia, és del 81,7% i 69,7%, respectivament.

Els símptomes que presenta la “variant sigil·losa”

Tot i que els símptomes que presenten tant aquesta subvariant com l'anterior són força similars, s'han recollit els símptomes més comuns i que tenen la majoria de persones, tant si estan vacunades com si no, que s'infecten amb la subvariant B2.A d'òmicron.

El símptoma més típic és la secreció nasal, i es troba tant en pacients contagiats amb la principal variant d'òmicron com en els que s'han contagiat de la nova.

No obstant això, acostuma a ser un símptoma més freqüent en aquesta nova subvariant, amb un 81% de pacients que han presentat la secreció nasal com un dels símptomes.

Fotografia d'una dona amb febre.
La subvariant B2.A pot causar mal de cap, fatiga o mal de gola, entre altres símptomes. | CANVA

Altres símptomes molt freqüents que han pogut corroborar que pateixen la majoria de les persones infectades d'òmicron són mal de cap, fatiga, esternuts, mal de coll, tos persistent i calfreds.

S'ha confirmat que els contagiats per la variant sigil·losa acostumen a presentar aquests símptomes més lleus abans que altres més greus, com podria ser dolor al pit, que no s'ha comprovat que sigui un símptoma freqüent.

Els símptomes duren aproximadament quatre dies. Els casos que han sigut més greus, han necessitat un total de 13 dies per a una recuperació completa del pacient, ja que es presentava una severa dificultat per respirar.

Una subvariant encara més contagiosa

La subvariant B2.A es caracteritza per ser molt difícil esquivar. Segons afirma el professor de Bioquímica de la Universitat Trinity College de Dublín, Luke O'Neill, aquesta és una variant «molt més contagiosa» i, a més, és «gairebé impossible no contagiar-se». Estem parlant de la variant més contagiosa fins al moment.

L'expert va assenyalar a la cadena pública irlandesa RTE que «és un 30% més infecciosa que òmicron, que ja és un 70% més infecciosa que l'anterior».

Així doncs, és molt menor el temps que s'incuba la B2.A, en altres paraules, el virus es desenvolupa molt més ràpid a l'organisme. D'aquesta manera creix de forma més accelerada i s'estén molt més. De tota manera, això no hauria de ser cap signe d'alarma, ja que O'Neill ha afirmat que les vacunes han aixecat un mur que «està resistint a tot el món i ens està protegint».

En qualsevol cas, està clar que el virus continua circulant a Espanya i no ens hem de relaxar completament. És cert, els símptomes cada cop són més lleugers i més semblants als d'un refredat. I, gràcies a això, Espanya ja està encaminada a “gripalitzar” el coronavirus.