Imatge d'un dia gèlid de ple hivern a Catalunya

Dimarts amb alguns canvis a l’espera de la forta fredorada

Els intervals de núvols aniran a més de nord a sud de Catalunya. A partir de dimecres, les temperatures baixaran de valent amb valors per sota de la mitjana fins dissabte

La rutina anticiclònica que arrosseguem des dels últims dies de l’any 2018 sembla que vol patir canvis importants al llarg de les properes hores. De moment, aquest dimarts arribaran més intervals de núvols, però la notícia serà sens dubte la forta fredorada que ens afectarà des de dimecres fins el dissabte, amb termòmetres que tocaran fons entre dijous i divendres. 

Aquesta forta irrupció d’aire fred prové de l’est i nord d’Europa, on aquests dies estan patint una potent onada de fred amb nevades que, en països com Grècia, han arribat a la mateixa línia de la costa. Tot i que no ens arribarà ni molt menys el plat fort de la glopada gèlida, sí que tindrem un descens acusat dels termòmetres a partir de dimecres a la tarda amb valors clarament per sota de la mitjana, tot i que de precipitacions n’hi haurà ben poques. 

Les temperatures baixaran fins a 10 graus en algunes ocasions i, entre dijous i divendres, de dia tot Catalunya estarà per sota dels 10º, inclús per sota dels 5º a punts de l’interior i al Pirineu, malgrat que el sol domini en general. Les mínimes seran sota zero arreu, també al litoral, amb glaçades generalitzades que seran negres en conjunt per la falta d’humitat. Les ventades seran fortes als dos extrems del país.

Molt fred però quasi res de neu

Malauradament pels amants de la neu, aquesta entrada freda serà de gregal i, per tant, molt seca. En general no s’esperen precipitacions,  però sí que nevarà a la cara nord del Pirineu de forma feble entre dimecres i divendres a totes les cotes.

A la resta de Catalunya, entre dimecres a la tarda i dijous a la matinada no es descarten alguns xàfecs aïllats al litoral i prelitoral central i al nord-est. La cota de neu es mourà entre els 1.000 i 800 metres, però anirà baixant. Quan la cota estarà més baixa serà dijous i divendres, però llavors el cel estarà ben serè. Diumenge els termòmetres es recuperarien de forma clara.

Dimarts amb més intervals de núvols

A l’espera d’aquesta irrupció d’aire molt fred, aquest dimarts les temperatures es mantindran semblants amb moltes màximes entre els 11º i 16º, més altes a punts del litoral sud, i nit freda en conjunt amb glaçades a l’interior. No obstant, els intervals de núvols seran més presents en general.

Arribaran bandes de núvols alts i prims que creuaran tot Catalunya de nord a sud i que seran més importants a la meitat nord del territori. També hi haurà fins a mig matí alguns núvols baixos entre la costa de Barcelona i sud de la Costa Brava, mentre que la boira matinal de Ponent s’acabarà dissipant.

Pel que fa al vent, bufarà de nord i nord-oest a gran part de Catalunya amb alguna ràfega moderada, mentre que el mestral i la tramuntana bufaran amb ganes a l’Ebre, l’Empordà i cims del Pirineu, amb alguns cops forts. Hi ha un avís de color taronja per molt mala mar a la Costa Brava.

Una fredorada que durarà pocs dies

Les temperatures ja pujaran una mica dissabte, però sobretot diumenge amb l’arribada d’una massa d’aire més càlid. Per tant, aquesta fredorada serà intensa però breu i el cap de setmana serà plàcid i amb un ambient menys fred. Haurem d’anar seguint les actualitzacions de les previsions al llarg dels propers dies, ja que encara hi poden haver canvis.