Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un bol de crispetes sobre una taula i una televisió de fons

Les 8 sèries històriques que són perfectes per aprendre

Gaudeix d'aquestes produccions exitoses mentre aprens: et transportaran a èpoques evocadores

La caracterització dels personatges que van canviar el rumb de la història, la reconstrucció de llocs emblemàtics i la mescla de ficció i realitat en trames diabòliques ofereixen sèries històriques per a aprendre i gaudir.

Si vols traslladar-te a la cort francesa de Lluís XIV, endinsar-te en les intrigues palatines de l'Anglaterra d'Enric VIII o deixar-te seduir per la Roma més cruel i eròtica, has de veure les sèries que t'oferim a continuació.

1. Isabel (2012)

La ficció espanyola va trobar el material perfecte en la vertiginosa època del matrimoni entre Isabel de Castella i Ferran d'Aragó que va donar lloc l'imperi més gran mai conegut. L'època dels Reis Catòlics va donar lloc a una enorme sèrie: 'Isabel'.

Michelle Jenner dona un atractiu especial a la figura d'aquest personatge històric fonamental per a la història d'Espanya. Al llarg de 39 episodis i 3 temporades recorre els fets històrics més importants del seu regnat, com ara el descobriment d'Amèrica o la unificació religiosa del regne, a més de les seves ambicions personals i les intrigues reals.

Imatge de dues persones d'esquena assegudes al sofà mirant la televisió
L'època dels Reis Catòlics va donar lloc a una enorme sèrie: 'Isabel'. | Getty Images

2. Downton Abbey (2010)

El guionista Julian Fellowes va dirigir aquesta sèrie produïda a la Gran Bretanya sobre la vida al regnat d'Eduard VII en la primera dècada del segle XX. 'Downton Abbey' va aconseguir rescatar l'interès per les sèries històriques britàniques en un moment de màxima saturació (i mediocritat).

Potser el secret era la velocitat endimoniada del seu guió i un elenc de figures desconegudes per a encarnar una història llunyana i pròxima alhora sobre la decadència de l'aristocràcia britànica. La sèrie conté els fets més destacats de l'època com ara l'enfonsament del Titanic, l'esclat de la Primera Guerra Mundial o la formació de l'Estat Lliure Irlandès.

3. Roma (2005)

Quan parlem de sèries històriques molts pensaran immediatament en 'Roma', una superproducció que es va estrenar als Estats Units el 2005 i es va erigir com un dels productes més exitosos en aquest gènere. Moltes de les sèries èpiques sobre l'antiguitat han seguit els passos d'aquesta sèrie que incloïa història, acció, intriga i sexe, molt de sexe.

En total són 22 episodis repartits en 2 temporades en les quals es narra les aventures de dos legionaris romans, Lucius Vorenus i Titus Pullo, a través de les quals l'espectador assisteix a la transformació de la república romana en l'Imperi, amb fets com ara l'assassinat de Juli Cèsar i la guerra civil entre populistes i conservadors. La caracterització dels personatges històrics com Juli Cèsar, Ciceró o Pompeu, i la recreació dels escenaris històrics atorguen una dimensió única.

Foto d'una persona menjant crispetes mentre veu la tele.
Hi ha una gran varietat de sèries històriques amb què viatjaràs en el temps. | Getty Images

4. Peaky Blinders (2013)

'Peaky Blinders' és la sèrie d'èxit que triomfa en Netflix i que ens trasllada a la Gran Bretanya dels anys vint. En aquest cas, el gènere 'gansteril' tan de moda en aquests moments combina amb una detallada ambientació al Birmingham industrial de la postguerra, on les activitats il·legals de la banda dels Peaky Blinders criden l'atenció d'un inspector.

El duel entre el temut cap de la banda Tommy Shelby i de l'inspector Chester Campbell, un home de principis disposat a netejar els carrers de delinqüència, ens ofereix alhora un gran duel d'intèrprets entre Cillian Murphy i Sam Neill.

5. Las chicas del cable (2017)

'Las chicas del cable' és la primera sèrie produïda per Netflix a Espanya, i va ser rebuda amb entusiasme pel públic fins a convertir-la en una sèrie d'èxit que ha travessat les nostres fronteres. Es tracta d'una de les millors sèries històriques per la seva ambientació al Madrid dels anys vint amb una mirada ben original.

Aquesta sèrie reconstrueix la vida privada de quatre dones que entren a treballar com a empleades d'una nova i moderna empresa de telecomunicació al Madrid de 1928. Gran part del seu pressupost es va dedicar, precisament, a la preparació dels decorats, entre els quals destaca la reconstrucció de la Gran Via en els anys 20.

6. The Crown (2017)

Creada per Peter Morgan, 'The Crown' és una d'aquestes sèries que reuneixen tots els ingredients per a convertir-se en una de les millors sèries històriques per aprendre i gaudir. Amb un elenc d'actors a l'altura de les millors caracteritzacions, la sèrie aconsegueix captar l'esperit de la monarquia britànica en l'època del regnat d'Elisabet II.

Foto de la sèrie 'The Crown'.
El paper d'elisabet II és interpretat per l'actriu Olivia Colman. | Netflix

No en va és, oficialment, la sèrie més cara de la història: 130 milions de dòlars només per a la primera temporada. El paper principal recau en l'actriu Olivia Colman, que actua amb d'Helena Bonham-Carter en el paper de la germana de la reina i Tobias Menzies com a marit d'Elisabet, Felip d'Edimburg. A més , s'hi combinen els moviments polítics de la corona amb les vivències biogràfiques de la reina, les seves interioritats, els seus records i les seves ambicions.

7. Versailles (2015)

Hi ha moltes raons per les quals val la pena veure 'Versailles'. El retrat d'un personatge històric total com Lluís XIV, el Rei Sol, l'ambientació d'una època evocadora de la història com la França del segle XVII, les intrigues derivades de l'ambició pel poder i un atraient triangle amorós entre Felip d'Orleans, la seva esposa i el seu amant.

Això i molt més es troba en aquesta superproducció, sens dubte la sèrie francesa més ambiciosa, l'indubtable valor de la qual històric i artístic ha quedat diluït entre la saturada oferta de sèries i pel·lícules d'època. Encara més, reflecteix amb serietat i elegància la cort de Lluís XIV des que aquest decideix construir el palau de Versalles. Els magnífics plans d'un dels edificis més emblemàtics de la història de la monarquia europea et traslladarà a una època inoblidable i una història apassionant.

8. 1983 (2018)

T'imagines que el teló d'acer mai hagués caigut i Polònia encara fos sota el jou de la Unió Soviètica? Aquest és el panorama distòpic que ens presenta la primera producció polonesa de Netflix, '1983', en la qual un brillant estudiant de dret i un inspector de policia turmentat pel seu passat investiguen les causes d'aquesta conspiració.

La trama se situa en 2003, deu anys després dels atemptats que van frustrar l'alliberament de Polònia. L'espectador podrà reconèixer fàcilment dues influències que li atorguen un caràcter particular: una cinematogràfica, la inspiració 'ciberpunk' de 'Blade Runner', i una altra literària, un clar homenatge a '1984' d'Orwell on el Partit esdevé el Gran Germà.