Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Dilluns en plena calorada però sense temperatures excepcionals

Els termòmetres es començaran a apropar els 40º a Ponent i a la vall de l’Ebre amb força sol i ambient molt càlid
Mapa de previsió per aquest dilluns
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Aquest dilluns ens trobarem ja de ple en l’episodi de calor anunciat aquests dies. No tindrem valors excepcionals, però sí que les temperatures seran molt altes amb la majoria del país entre els 31º i els 36º, més altes a zones interiors, especialment a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre, on es podran fregar ja els 40º.  De fet, Protecció Civil ha activat l'alerta per onada de calor en aquestes zones i a l'Alt Empordà. 

En general, farà sol a tot el país, però de matinada poden caure ruixats a Ponent i al matí hi haurà restes de núvols al sud, especialment a prop del litoral. 

A més, a partir de migdia creixeran nuvolades a punts de muntanya que, al llarg de la tarda, deixaran nous ruixat al Pirineu, nord de la Catalunya Central i interior del nord-est. Localment, algun xàfec pot ser intens. Ambient molt pesat a prop de la costa, on la xafogor es sumarà a la calor, que farà pujar els termòmetres entre els 30º i 32º a molts punts. 

El sol dominarà a gran part del país amb calor més intensa
El sol dominarà a gran part del país amb calor més intensa | Àngel Galán

 

Perill molt alt per onada de calor a Ponent 

De cara a aquesta situació d’onada de calor, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) apuja el nivell d’avís per temperatures extremes fins el color vermell, perill molt alt, a les comarques del Segrià i el Pla d’Urgell. 

També es mantenen els avisos de color taronja a les comarques de la Noguera, l’Urgell i Garrigues, i  groc al Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta. En totes aquestes zones es poden fregar els 40º a les hores centrals del dia. També es manté l’avís groc per calor intensa a l’Alt Empordà, on hi bufarà vent reescalfat.   En totes aquestes zones, Protecció Civil ha activat l'alerta per Onada de Calor.

Mapa d'avisos per onada de calor per aquest dilluns
Mapa d'avisos per onada de calor per aquest dilluns | Meteocat

 

La calor es mantindrà ben bé quatre dies més

Tot i que els mapes han rebaixat la calorada prevista per aquesta setmana respecte al que marcaven dies enrere, sembla que les temperatures tan elevades que tindrem es mantindran ben bé fins el cap de setmana, moment a partir del qual es començaran a desinflar de forma clara.  Es mantindran els  xàfecs de tarda a prop del Pirineu. 

L’arribada de l’anunciada massa d’aire càlida del nord d’Àfrica farà que, a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre, així com a altres zones puntuals de l’interior, es continuïn fregant o assolint els 40º amb una calor molt intensa que tocarà sostre dijous i divendres. Temperatures molt altes també a la costa, on es superaran els 30º.