Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una bola de foc enmig de l'espai

Aquest 9 de setembre hauria d’impactar un meteorit contra la Terra

Amb el nom de ‘2006 QV89, l’astre està considerat el setè astre més perillós per a la Terra, però finalment ens passa de llarg

Queda en tan sols un ensurt el possible impacte d’un meteorit contra la Terra aquest 9 de setembre del 2019. A principis d’any, diversos científics participants en la Conferència de Detecció d’Asteroides i Deixalla Espacial d’Alemanya van augurar que l’asteroide ‘2006 QV89’ podria xocar contra el nostre planeta avui, però finalment el seu recorregut ens passarà de llarg. 

La roca espacial té una dimensió de 50 metres de diàmetre, una mida suficientment perillosa que podia causar greus estralls si impactava contra la Terra. De fet, la NASA el va situar com el setè objecte potencialment més perillós en una llista de tots els objectes espacials que poden arribar al nostre planeta.

No obstant, a principis de juliol l’Observatori Austral Europeu a Xile no va trobar l’asteroide a la regió del cel on hauria de ser per impactar contra la Terra, i especialistes de l’Agència Espacial Europea (ESA)  van confirmar, posteriorment i amb l’ajuda del gran telescopi de desert d’Atacama, que la roca havia canviat de rumb.

«Afortunadament, l'asteroide no estava en una zona problemàtica que assenyala una clara direcció contra la Terra», informa l'Observatori Austral Europeu en un comunicat. Es tracta de la primera vegada que es descarta un impacte d'un asteroide mitjançant una no detecció.

Propera possibilitat d’impacte: 8 de setembre 2023

La trajectòria de l’asteroide continua sent molt incerta i els experts no descarten un impacte en un futur. De fet, la propera aproximació serà el 8 de setembre de l’any 2023, raó per la qual el ‘2006 QV89’ ha caigut de la posició 7 a la número 156 de la Llista de Risc d’Objectes Propers a la Terra de l’ESA, que conté 866 objectes.

D’aquesta manera, la probabilitat d’impacte d’aquí a quatre anys ha passat de ser una entre 11.428 el passat mes de gener a una entre 625.000 actualment, mentre que d’aquí a 100 anys, aquesta possibilitat és d’una entre 7.128.

Més enllà d’aquesta roca, de cara al 6 de maig de l’any 2022 podríem tenir la visita d’un altre asteroide potencialment perillós, el ‘2009 FJ1’, el sisè més perillós d’aquesta llista. Viatja a 95.000 km/h cap al nostre planeta i no es descarta un impacte. Aquesta probabilitat és d’una entre 4.464.