Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Operaris treballant en un peatge de l'AP-7

Abertis guanya un 48% menys per la caiguda del trànsit a les autopistes per la crisi del coronavirus

La companyia tancarà la compra d'RCO, una de les majors concessionàries de Mèxic, durant el segon trimestre d'aquest 2020

Operaris treballant en un peatge de l'AP-7
L'AP-7, una de les joies de la cartera d'Abertis, deixarà de ser de pagament l'any 2021. | Catalunya Diari

Abertis va obtenir un benefici de 119 milions d'euros en el primer trimestre, un 48% menys que un any abans, malgrat que el període només recull les primeres caigudes de trànsit de les seves autopistes per l'inici de crisi sanitària i les restriccions a la mobilitat que els diferents països van imposar des de mitjan març.

Els ingressos de la companyia controlada per Atlantia i ACSes van reduir un 15% en els tres primers mesos, fins a situar-se en 1.043 milions d'euros. Per la seva banda, el benefici brut d'explotació es va contreure un 17%, fins a situar-se en 667 milions d'euros, malgrat que, segons l'empresa, va aconseguir mantenir el marge en un «alt nivell».

Caiguda del nombre d'usuaris arreu

La companyia d'autopistes que dirigeix José Aljaro va registrar «sòlides» dades de trànsit en els dos primers mesos de l'any, que al març es van tornar en un «fort descens» per les restriccions de mobilitat dictades en tots els països per a combatre el coronavirus. Malgrat que aquestes restriccions van començar a decretar-se a mitjan març, Abertis ja salda el primer trimestre amb una caiguda del trànsit de l'11,2% en el conjunt de les vies de pagament que opera en diversos països.

Segons indica, la diferent evolució del virus en aquests mercats es reflecteix en la diferent intensitat de les caigudes del nombre d'usuaris. En concret, Abertis va registrar una reducció del 13% en el trànsit diari de les seves autopistes a Espanya, on figura com a primer operador de vies de pagament. En el cas de les autopistes de França, el descens és del 12%, i a Itàlia s'anota una reducció del 22%. Respecte a Llatinoamèrica, els usuaris de les seves vies del Brasil van descendir un 4% i els de les xilenes, un 19%.

Abertis tancarà la compra de la mexicana RCO

Hochtief recorda que l'estratègia d'ACSAtlantia per a Abertis passa pel creixement, per sumar noves vies a la seva cartera d'autopistes per allargar el període d'explotació de la seva cartera, especialment després de la reversió a l'Estat de dues vies a Espanya l'any passat i la prevista de dues més el pròxim.

En aquest àmbit s'emmarca la compra d'RCO, una de les majors concessionàries d'autopistes de Mèxic, que Abertis va acordar adquirir a finals del 2019, en una operació que es tancarà, malgrat la crisi, durant el segon trimestre de l'any. Segons l'acord, Abertis es farà amb una participació del 50,01% per un import de 1.500 milions de dòlars, mentre que el seu soci en la transacció, el fons sobirà de Singapur GIC, comprarà un altre 20%.

L'operació es materialitzarà a través d'una OPA que Abertis i GIC llançaran sobre RCO i en la qual Goldman Sachs s'ha compromès a vendre la seva participació del 70%. RCO gestiona vuit autopistes de Mèxic que sumen 876,5 quilòmetres de longitud i constitueixen una de les seves principals xarxes de pagament, atès que conformen l'«eix vertebral» de la regió centre i occident del país, i connecten el corredor industrial més gran del país i les ciutats de Ciutat de Mèxic i Guadalajara.