Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

Perquè l'abril marcarà un abans i un després de la pandèmia a Espanya

El pla de vacunació haurà assolit xifres importants una vegada tancat el mes d'abril, segons indiquen els experts

Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari
La incidència del coronavirus a Espanya podria descendir aquest pròxim mes d'abril   | Europa Press

En plena pandèmia de la Covid-19, ens situem davant un abril replet d'incògnites. Un mes que té com a principal encapçalat el descens de casos per Covid-19 encara que de manera pausada, i un abril al qual ja han arribat prop de 5 milions de vacunes de Pfizer i la distribució del sèrum de Janseen, per al pla de vacunació contra la pandèmia del coronavirus.

A aquest descens també caldria sumar-hi el de la pressió en les UCI dels centres hospitalaris amb unes xifres que oscil·len entorn del 24,27 per cent. D'altra banda, les últimes dades ofertes pel Ministeri de Sanitat, l'última incidència de casos se situa en 142,24 i de moment aquesta xifra es continua allunyant del temible risc alt implantat per les autoritats i que es corresponen amb la incidència de 150 casos per cada 100.000 habitants.

Si bé és cert que, malgrat les millores, de moment continuem bastant lluny del risc baix dels 50 casos, en els quals tan sols se situa Extremadura, amb 42 casos, acostant-se Balears amb 55 i la Comunitat Valenciana amb 65.

Fins i tot amb aquestes xifres una mica més positives respecte a la resta de dies anteriors i davant la relaxació de les mesures en algunes comunitats autònomes, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha demanat aplicar amb «zel» les mesures necessàries davant la propagació d'aquest virus en les zones en les quals s'està millorant l'increment d'activitats de tipus econòmic i social, pel fet que el risc de contagis continua sent alt.

El pla de vacunació a l'abril

Per la seva banda, el mateix Govern manté la meta que el 70% de la població total estigui vacunada durant l'estiu. D'igual forma, Carolina Darias, ministra de Sanitat, ha anunciat públicament l'arribada en el mes vinent d'abril de prop de 5 milions de vacunes de Pfizer, entorn d'1,2 milions de vacunes per setmana. Un fet que en qualsevol cas dinamitzarà el ritme de vacunació.

Afegit a l'anterior, Darias també ha assenyalat que aprovarà la vacuna d'una sola dosi de la farmacèutica Janseen, la qual també es començarà a subministrar en l'abril vinent. Tal com ha apuntat, aquest dilluns el país ha rebut un total de 546.390 vacunes de la farmacèutica Pfizer que ja s'estan distribuint per les diferents comunitats autònomes.

Fins ara, Espanya ha administrat des de l'inici del període de vacunació 4,6 milions de dosis, el 83,4% de les vacunes repartides a les comunitats. En aquest sentit destaca Aragó, Navarra i Galícia, comunitats que vacunen a un ritme més ràpid, per sobre de la mitjana.

En el cas de la Comunitat de Madrid, aquesta ha començat a vacunar en els seus domicilis a 7.925 dependents immobilitzats i als seus cuidadors. De la mateixa manera, també ho farà amb 23.000 grans dependents amb mobilitat, els qui rebran les respectives dosis en els centres de salut.

D'altra banda, i respecte a l'efectivitat de les vacunes, aquest dilluns s'ha conegut un estudi de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa que afirma que els vacunats amb la dosi de Pfizer tenen capacitat de bloquejar la variant d'origen britànic. El mateix ocorreria amb els pacients que es van contagiar del coronavirus original de la Xina, els qui desenvolupen uns anticossos que afavoreixen amb el temps i ofereixen una millor resposta després de sis mesos després de la infecció.

La reducció de la mortalitat a Espanya serà d'almenys el 60% a principis de maig gràcies a la vacunació, especialment visible en el col·lectiu de persones majors de 80 anys, així ho sosté un estudi del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).