El 27 de desembre passat de 2020 va començar la campanya de vacunació a Espanya, però la limitada quantitat d'injeccions contra el coronavirus ha obligat a establir un estricte pla d'immunització. El personal de les residències per a gent gran, les persones allí residents i els sanitaris van ser els primers a rebre el vaccí.
Tot i que l'edat ha estat un factor clau per a la campanya de vacunació, no ha estat l'únic que s'ha tingut en compte. Les professions també han estat un element bàsic a l'hora de prioritzar. Una decisió que es va veure reforçada pel fet que el fàrmac d'AstraZeneca no fos apte per a majors de 55 anys i obligués a buscar nous grups de població per seguir amb la immunitat. Es va decidir, llavors, prioritzar professions essencials: forces i cossos de seguretat, emergències i forces armades, així com docents d'educació especial, infantil, primària i secundària.
No obstant això, alguns oficis amb un risc elevat de contagi han quedat, de moment, fora de la campanya, cosa que ha provocat gran indignació dins d'aquelles professions que no s'han tingut en compte.
Sol·liciten la vacunació d'altres treballadors amb una elevada exposició
Els empleats de funeràries i pompes fúnebres han compartit la seva queixa per no haver estat inclosos dins dels grups amb prioritat per a rebre la vacuna, malgrat la seva elevada exposició al coronavirus. També ho han fet cambrers, taxistes, caixers de supermercats i altres professionals exposats al contacte diari amb el públic.
Un grup de quaranta grans empreses espanyoles ja ha sol·licitat formalment al Ministeri de Sanitat la vacunació dels seus empleats, ja que van ser considerats essencials durant la primera onada de coronavirus i la seva activitat no es va aturar durant el confinament.
Professions amb més risc de contagi
Tot i que els anteriorment esmentats tenen una probabilitat de contagi més alta, tots els professionals, en major o menor mesura, podrien contraure el virus. La professió que major risc té és, segons la classificació que ha realitzat 'ABC'. Malgrat que han destacat que els professionals sanitaris són els que més probabilitats tenen de contraure el virus, no són els únics que impliquen un gran perill de contagi.
L'àrea d'assistència social i cures, els cuidadors de nens, els empleats de pompes fúnebres i els perruquers també tenen un elevat risc, ja que en les seves professions no existeix la possibilitat del teletreball i, per tant, queden exposats. A aquests li segueixen els membres i els cossos de seguretat: policies, bombers, guàrdies civils i militars. Els professionals de l'ensenyament també es troben dins dels més perillosos, sobretot aquells que treballen en l'educació especial perquè tenen un major contacte directe amb els alumnes.
Professions amb menor risc de contagi
Són molts els oficis que tenen un elevat risc de contagi de coronavirus, però també hi ha una gran quantitat de llocs de treball en els quals la possibilitat de contraure la malaltia és realment baixa. Els escriptors, els artistes plàstics i els pintors decoratius ocupen les últimes files de la taula. També ho fan els peons agrícoles, els operadors de màquines, els taxadors, els dissenyadors gràfics i de multimèdia, els economistes o els programadors.
Tots aquests professionals tenen un baix o nul nivell d'exposició a agents infecciosos i un contacte molt baix amb altres persones, de manera que la probabilitat que s'encomanin durant la jornada laboral és extremadament baixa.