Els pacients asimptomàtics han suposat un veritable maldecap en la lluita contra el coronavirus. A través d'aquests pacients, el virus ha trobat una via lliure de propagació a causa de la dificultat per a diagnosticar i aïllar els casos, perquè no existeixen símptomes que alertin del contagi.
«La realitat de la covid-19 és que hi ha un gran nombre de casos asimptomàtics amb capacitat de transmetre i que la transmissió es dona la majoria de les vegades abans dels símptomes», explica el Centre Superior de Recerques Científiques en l'informe.
Els asimptomàtics podrien tenir seqüeles més de 2 mesos després del contagi
A pesar que els asimptomàtics es caracteritzen per no presentar cap malaltia en el transcurs de la malaltia, un recent estudi publicat en la revista científica i mèdica 'MedRxiv' ha revelat un important detall que alerta del risc que suposa contreure el virus encara que sigui de manera asimptomàtica.
Segons ha assegurat l'estudi de la Universitat de Califòrnia, el 27% de les persones que van cursar el coronavirus sense símptomes o amb símptomes lleus han desenvolupat algun tipus de molèstia relacionada amb la malaltia més de 60 dies després del seu contagi.
D'aquesta manera, l'estudi posa de manifest que aquest tipus de pacients poden sofrir seqüeles de la malaltia encara que l'hagin cursat sense símptomes i fins i tot sense adonar-se del contagi.
Encara que l'estudi està pendent de revisió científica, es tracten d'uns resultats molt reveladors que posen de manifest la necessitat de mantenir una vigilància prolongada en el temps dels pacients que van cursar la malaltia, ja siguin o no pacients simptomàtics.
Les seqüeles a llarg termini del coronavirus ja han estat corroborades per diversos estudis científics, encara que fins al moment els estudis s'havien centrat més a observar les conseqüències de la malaltia en les persones que van tenir un quadre mèdic greu o moderat.
Per exemple, un estudi realitzat a Wuhan (la Xina) va descobrir que 1.700 pacients hospitalitzats havien tingut algun símptoma sis mesos després de la malaltia.
A més, una enquesta realitzada per científics de la Universitat de Washington a 177 pacients de coronavirus va revelar que un terç havien tingut símptomes sis mesos després de la malaltia.
El 27% dels pacients asimptomàtics o lleus van desenvolupar algun tipus de malaltia
No obstant això, l'actual estudi de la Universitat de Califòrnia li ha donat una perspectiva diferent a la recerca de les seqüeles del coronavirus en centrar-se en les persones que no van necessitar hospitalització quan van cursar la malaltia.
L'estudi ha analitzat les dades de 1.407 persones de Califòrnia que van cursar la malaltia de forma o asimptomàtica. D'ells, 382 tenien símptomes compatibles amb la malaltia dos mesos després, una xifra que s'ha multiplicat en el cas dels nens.
«Dels 34 nens de l'estudi, 11 van desenvolupar símptomes a llarg termini», afirma la professora d'infermeria en la Universitat de Califòrnia i investigadora de l'estudi, Melissa Pinto.
En total, l'estudi va notificar la presència de més de 30 símptomes diferents com a seqüeles a llarg termini del coronavirus. Entre ells trobem alguns dels símptomes més vinculats al virus, però altres específics relacionats amb la salut mental. Alguns d'ells són:
- Tos
- Dificultat respiratòria
- Dolor en el pit i abdomen
- Ansietat
- Fatiga
- Dolor lumbar
- Taquicàrdies
- Mal de cap
- Insomni
L'estudi ha seguit la mateixa línia de recerca d'altres estudis. «No sempre coincideix la gravetat dels símptomes amb la resposta immune dels organismes», assegurava fa ja un temps el director d'innovació en rehabilitació del Sistema de Salut Mount Sinai a Nova York, David Putrino.
No obstant això, els científics de la Universitat de Califòrnia han insistit en la necessitat de continuar realitzant estudis sobre les conseqüències del coronavirus a llarg termini per a llançar més llum sobre aquesta pandèmia que ha posat en escac a tothom.
«Es necessiten urgentment estudis addicionals que se centrin en l'impacte físic, mental i emocional dels supervivents de la COVID-19 que desenvolupen símptomes derivats de la malaltia en el llarg termini», assenyala l'article.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]