Detall d'una mà en una font d'aigua

Limiten el consum d'aigua per la sequera en dues comarques de Catalunya

L'Agència Catalana de l'Aigua declara l'alerta per sequera

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té previst activar durant els pròxims dies l'alerta per sequera a Osona i al Ripollès davant d'un risc imminent en aquestes dues comarques.

Aquest diumenge s'ha celebrat una reunió d'urgència al Consell Comarcal del Ripollès, que ha comptat amb la presència dels alcaldes de la comarca i representants de l'ACA. Davant d'aquesta situació tan extrema, s'ha determinat que durant aquesta setmana s'activi l'estat d'alerta per sequera a la capçalera del riu Ter.

Foto del riu Ter.
Es demana a la població que faci el mínim consum possible d'aigua. | Twitter @natiadell

Es limita el consum d'aigua a Osona i al Ripollès

Aquest estat comportarà que es duguin a terme unes mesures d'estalvi en ambdues comarques. Els municipis no podran superar un consum de 250 litres per habitant i per dia. Amb la implantació d'aquestes mesures es preveu que es redueixi fins a un 25% el consum domèstic d'aigua i un 5%, l'industrial.


Unes restriccions que coincideixen amb unes altres que ja es van decretar dissabte. Es va prohibir la captació d'aigua superficial del Ter i els seus afluents «fins a nova instrucció», sempre que no sigui per abastament urbà a tots els municipis del Ripollès.

Tanmateix, l'ACA ha declarat que, en el cas de coincidir totes les mesures en el temps, prevaldran les més restrictives, en aquest cas, les de dissabte passat.

Una situació extrema

Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès, ha alertat de la gravetat de la situació i ha advertit que Osona «podria quedar-se sense aigua en poc temps».

«No recordo una situació així. Crec que cal que tothom sigui curós amb l'aigua i intenti estalviar el màxim que pugui». A més, Colomer ha afegit que «ens han demanat que ajudéssim a la comarca veïna perquè no patís restriccions més severes».

Imatge d'una part del pantà de Siurana, pràcticament seca, amb l'embassament al 14% de la capacitat total
Foto del pantà de Siurana en una època de sequera. | Plataforma pel riu Siurana

Davant d'aquesta situació, els Agents Rurals han posat en marxa un operatiu especial al Ripollès per evitar i comprovar que no es facin captacions d'aigua superficials a la conca del Ter i els seus afluents.

Les autoritats han recordat a la població que l'aigua és un bé escàs i que no es pot malbaratar. Davant la situació de sequera i la reducció de les reserves d'aigua, fer-ne un bon ús és responsabilitat de tothom.