Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

La llum al final del túnel: S'acaba el toc de queda nocturn per a milers d'espanyols

Les dades epidemiològiques conviden a l'optimisme per aixecar restriccions
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

S'apropa el final del túnel per alguns dels territoris castigats per la pandèmia, així s'ho planteja el Consell del govern espanyol que tindrà lloc aquest dijous i que moltes comunitats miren amb lupa. Tenerife és un dels territoris que es prepara per viure sense toc de queda, i és que els seus indicadors epidemiològics es troben en un llindar de risc mínim.

També les informacions vinculades als nivells d'incidència acumulada es mantenen als límits més baixos, per la qual cosa amb un petit descens d'afectats n'hi hauria prou per aixecar les restriccions. Tot això depèn del que succeeixi en les pròximes jornades perquè la decisió es prendrà aquest dijous al comitè de l'executiu. Des de la delegació de Sanitat al territori s'aposta per un pas al nivell 1 d'alerta si la tendència continua amb aquesta dinàmica.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En cas que això succeeixi, els habitants de Tenerife podran passejar a la nit sense limitacions i reunir-se en grups de més de 10 persones. S'obriran bars i restaurants fins a la 1 de la matinada, el transport públic estarà disponibles per al seu ús lliure i les activitats esportives situaran el seu límit en el de les activitats col·lectives.

«Estem millorant respecte a la pandèmia»

Així ho ha comunicat el president del govern canari a 'EFE', qui també s'ha mostrat positiu sobre la reunió del govern, en una intervenció que denotava el positivisme d'una millora de la situació. A hores d'ara, les dades així ho indiquen amb set dies consecutius on la incidència acumulada de l'illa s'ha reduït en quatre vegades, dels 136,6 casos per cada 100.000 habitants a només 28,1.

El percentatge de positivitat de les proves PCR i tests serològics és només d'un 4%, quan fa una setmana era d'un 12%. La notificació de nous casos pràcticament no arriba al centenar i hi ha quatre municipis que no tenen rastre de Covid, amb dotze els quals la positivitat no arriba al 10%.

Aquesta situació contrasta amb la que es vivia a l'illa des del setembre fins a mitjans de desembre, quan Tenerife va romandre tres mesos sense poder reduir la taxa de contagis. Els brots van tenir lloc bàsicament a les reunions familiars, on la ciutadania no va respectar les restriccions i les recomanacions sanitàries.

A finals del primer mes de la tardor, els indicadors superaven tot llindar establert per la delegació sanitària, i es va procedir a implantar mesures restrictives. Des de finals de setembre, la població es va veure obligada a tancar la majoria dels comerços de l'hostaleria, limitar les reunions a 10 persones i posposar casaments, batejos i comunions.

«Teníem brots de baixa magnitud», apuntava Eva Álvarez, coordinadora de Covid a la Direcció General de Salut Públic del govern canari. La majoria de brots es produïen a l'àmbit familiar, una tendència que va canviar amb la seva expansió als geriàtrics i reunions públiques.

La lluita contra la pandèmia

L'etapa més crítica es va viure a partir del 17 de novembre, etapa on la pandèmia es va desbordar a l'illa i davant la qual el govern va decidir tancar la majoria de les activitats. Només es van permetre reunions de convivents i el toc de queda es va situar a les 22.00 hores de la nit.

Des de l'equip autonòmic es reivindica l'efectivitat de les mesures, i explica que molts estudis avalen el toc de queda i la limitació de la reunió. La responsable adverteix que aquestes restriccions es realitzen amb caràcter puntual i que si tot va bé, no s'arribarà als mateixos nivells de contagis patits fins avui dia.