Imatge de la ciutat de Berlín sota una intensa nevada

Imatges espectaculars: Un temporal de neu i fred històric col·lapsa mitja Europa amb grans problemes

Les nevades i el fred siberià poden durar fins a 10 dies més a gran part del nord i l'est d'Europa

El front fred que avança pel nord d'Europa, acompanyat d'una massa d'aire molt  freda i  siberiana  està causant nevades  molt abundants  i glaçades  generalitzades com no es registraven des de fa anys en moltes zones dels Països Baixos, Alemanya i Bèlgica, països que s'han vist molt afectats i hi ha greus afectacions al trànsit ferroviari, aeri i rodat. El Regne Unit també es prepara per a l'arribada d'aquesta borrasca que els meteoròlegs holandesos han batejat com a 'Darcy' i que va acompanyada amb vents  de fins a 90 km/h.

L'agència meteorològica holandesa  'KNMI' va emetre l'alerta vermella aquest passat diumenge per al conjunt de país on ja va caure la nevada  més intensa  en més de  10 anys. Amb tot, el Govern dels Països Baixos es va veure obligat a tancar diversos dies els centres de detecció del coronavirus a causa de les  condicions meteorològiques, que anuncien temperatures sota zero  durant  10 dies.

Holanda i Bèlgica col·lapsades

Desenes de vols  van ser anul·lats o endarrerits a l'aeroport de Schiphol d'Amsterdam aquest passat dilluns, mentre que el d'Eindhoven va ser tancat. Així mateix, es va suspendre  el trànsit  ferroviari i els tramvies a Amsterdam. Un d'ells va descarrilar a la Haia a causa de la neu, va constatar un periodista de l'AFP. Pràcticament tot el país està cobert per una capa de neu  que supera en alguns casos els 10 centímetres  de gruix, segons la cadena de  televisió pública NOS.

Les autoritats holandeses d'infraestructures aconsellen a la població que evitin els desplaçaments. Els partits de futbol  de la primera divisió també van ser cancel·lats, així com un partit de la Bundesliga alemanya. Bèlgica, també coberta de neu, s'espera un fort descens  de les temperatures  aquesta setmana, que s'acostaran als rècords  batuts l'any 2018. S'espera que Brussel·les arribi als -9ºC  al llarg de la nit d'aquest dimarts.

Regne Unit, a l'espera de la pitjor part

Al Regne Unit, les autoritats van emetre un avís taronja per al sud-est d'Anglaterra a causa dels bloquejos  que pot causar la neu  i les pertorbacions  del transport rodat, ferroviari i aeri. Segons Met Office (Oficina Meteorològica britànica), fins a  30 centímetres de neu  podrien caure en les zones de l'est de Norfolk, Suffolk, Essex i Kent. Des d'ahir i fins aquest mateix matí, aquestes zones han estat sota l'avís taronja.

La  Met Office, ha comunicat la possibilitat que les fortes nevades  impliquin greus problemes de circulació a les carreteres i provoquin retards en els viatges, amb 'molts vehicles i passatgers encallats'. A més, ha anunciat probabilitat en les interrupcions  dels subministraments  d'energia i altres serveis com el gas, aigua, telèfon i mòbil. Mentrestant, gran part de la resta del Regne Unit romandrà sota l'avís groc  fins al migdia de dimecres. D'altra banda, també s'han emès advertències de temps sever, ja que es preveu que fortes nevades  afectin també Londres  i el sud-est de nou en les pròximes hores.

Alemanya rep la part més dura del temporal

El  temporal de neu  i temperatures  de fins a -25ºC  segueix causant grans dificultats en gran part d'Alemanya, amb la paralització de bona part del sistema ferroviari i el bloqueig de diverses autopistes claus de país. Les fortes nevades van continuar durant gran part de la nit al nord, el centre i l'oest de país. L'autopista A4 entre Hesse i Turíngia (centre) i l'A2 a l'altura de Bielefeld (oest) romanen col·lapsades, amb centenars de cotxes i camions bloquejats en trams de fins a 40 quilòmetres.

Fins al moment, hi ha hagut desenes d'accidents, encara que de moment no s'ha informat de víctimes mortals lligades al temporal. La 'Deutsche Bahn' ha avançat que el servei de trens seguirà patint importants retards i  nombroses cancel·lacions  en tot el país. El Servei Meteorològic Alemany (DWD)  va explicar que després que aquest temporal  d'aire  fred siberià  afectés durant aquest passat dilluns principalment a centre del país amb fins a 66 centímetres de neu a Meiningen, les afectacions més importants s'esperen aquest dimarts i dimecres que ve al nord i el sud. El model meteorològic alemany 'DWD' espera fins a més de 40 centímetres  de  neu nova aquest dimarts a Hamburg i part de la costa alemanya de la mar Bàltic. A més, tots els pronòstics  apunten que l'intens fred  es pot prolongar almenys una setmana més.