Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos cotxes es veuen embolicats en una col·lisió, un home es lamenta amb la mà al cap i al cercle, un carnet de conduir

La DGT adverteix sobre un detall que empitjora les coses en cas d'accident

A més de pagar una multa a la DGT, podries enfrontar-te a una pena de presó, segons recull el Codi Penal

Tenir un accident de trànsit és una situació estressant per a qualsevol conductor. Però què passa si el teu carnet de conduir està caducat en aquell moment? La DGT té normes clares sobre aquest tema i les conseqüències poden ser serioses.

Si tens un accident de trànsit i el teu carnet de conduir està caducat, la DGT et pot imposar una multa. Segons la normativa vigent, conduir amb el carnet caducat és una infracció greu.

La multa pot pujar fins a 200 euros. A més, si l'accident acaba en danys a tercers, la vostra assegurança podria no cobrir les despeses. Això vol dir que podries haver de pagar de la teva butxaca els danys ocasionats.

Conseqüències de tenir un accident amb el carnet caducat: què diu la llei

Segons l'article 12 del Reglament General de Conductors, és obligatori renovar el carnet abans de la data de caducitat. Si no ho fas, estaràs cometent una infracció greu. La DGT té l'autoritat per sancionar-te i, en cas d'accident, les conseqüències encara poden ser més severes.

Imatge de fons d'una persona conduint, juntament amb una altra imatge d'un carnet de conduir i una altra amb gest sorprès
Molt ull si tens un sinistre amb el carnet caducat | DGT, ShotPrime, Getty Images Signature

Aquesta sanció de 200 euros és administrativa i no comporta la pèrdua de punts al carnet de conduir. Tot i això, si tens un accident, les coses es compliquen.

Parlem de possibles penes de presó de tres a sis mesos, multes o treballs comunitaris, segons l'article 384 del Codi Penal. Segons la gravetat dels fets, el conductor també haurà d'abonar les despeses a tercers. Tot i que l'assegurança obligatòria cobrirà inicialment la responsabilitat civil, després reclamarà les sumes pagades a l'assegurat per conduir sense un carnet actualitzat.

Així pots renovar el carnet de conduir per no tenir problemes amb la DGT

Renovar el carnet de conduir és un procés senzill que us estalviarà molts disgustos en cas d'accident. Aquests són els passos que cal seguir:

  • Revisió mèdica: Has de passar un reconeixement mèdic a un centre autoritzat. Aquest examen avaluarà la teva capacitat per conduir de manera segura.
  • Documentació: Necessitareu el vostre DNI, una foto recent i l'informe mèdic.
Pla detall d'una dona amb el carnet de conduir a la mà
Amb diversos tràmits, tindràs renovat el teu carnet de conduir | EFE
  • Pagament de taxes: La renovació del carnet de conduir té un cost que cal abonar. Pots fer-ho en línia a través de la pàgina web de la DGT o a una oficina de trànsit.
  • Sol·licitud: Presenta tota la documentació a una oficina de la DGT o fes-ho en línia. Un cop completat el procés, rebràs el teu nou carnet en unes setmanes.

Conduir amb el carnet de conduir caducat és una infracció greu que pot tenir conseqüències serioses, especialment si tens un accident de trànsit. És crucial que mantinguis el carnet al dia i renovar-ho és un procés senzill que t'evitarà molts problemes. Revisa la data de caducitat del teu carnet i renova'l a temps.

La seguretat viària és responsabilitat de tots els conductors. Mantingues la teva documentació en regla i evita sancions innecessàries. La DGT està per ajudar-te, però també per assegurar-se que tots complim la llei.