Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Aclareixen per què hi ha brots de coronavirus en llocs on els sanitaris han vacunat

Cal rebre les dues dosis per a crear certa seguretat

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Aclareixen per què hi ha brots de coronavirus en llocs on els sanitaris han vacunat | EUROPA PRESS / ONU

Les persones grans que viuen en residències de gent gran han sigut el primer grup a rebre les vacunes contra la Covid-19. A causa de l'alt nombre de morts en aquest tipus de centres, han estat considerats com els més vulnerables davant el virus, i d'aquí que l'objectiu principal sigui el fet de protegir-los. Ja són milers les residències que han inoculat la fórmula de Pfzier, i aviat se'ls administrarà la segona dosi.

No obstant això, s'han donat nombrosos casos de persones contagiades per Coronavirus tot i haver rebut les primeres vacunes, el que ha aixecat una gran expectació i molts dubtes sobre l'eficàcia real de la fórmula.

És possible contagiar tot i estar vacunat

Els primers brots es van notificar en una residència de Huelva el passat 6 de gener. Diversos residents i treballadors del centre van donar positiu dies després d'haver estat inoculats, i casos similars ja s'han donat en una altra residència de Vinaròs a Castelló, on han notificat la infecció en 21 persones, totes de moment estables.

Sobre si hi ha la possibilitat de contagiar després d'haver sigut vacunat, Daniel López Acuña, exdirector d'acció sanitària de l'OMS, ha explicat que és totalment possible. Tal com comenta Acuña, la fórmula de Pfizer necessita completar tot el seu cicle per aconseguir la immunització: «Fins al dia 28 no es té l'eficàcia completa, mentrestant continua havent-hi risc de contraure la malaltia».

Els primers dies és més possible el contagi

Els brots notificats a les residències de Huelva i Vinaròs podrien haver succeït a conseqüència que algun dels treballadors o residents ja hagués contret el virus abans de rebre la primera dosi sense haver tingut coneixement d'això, o pot ser que contraguessin el virus els primers dies després de la vacuna. «Fins als cinc o sis dies posteriors a rebre la dosi és més fàcil contagiar-se», explica López Acuña.

La raó d'aquest marge de temps, és que no és fins a partir del cinquè o sisè dia quan l'organisme comença a generar anticossos després d'haver estat inoculat amb la fórmula. Però, caldrà esperar fins a rebre la segona dosi i haver passat 28 dies quan es pot considerar que una persona «aconsegueix certa seguretat».

Daniel López Acuña recalca que la vacuna només rebaixa les possibilitats de morir per la malaltia, però no eximeix la persona de poder contraure la Covid-19: «L'eficàcia de Pfizier rau a disminuir el risc de mort, però no elimina la possibilitat d'infectar».

En aquest sentit, l'exdirector d'acció sanitària de l'OMS sosté que si ens vacunem, el contagi té efectes molt més lleus. Per aquest motiu, els residents afectats pels brots a Huelva i Vinaròs es trobin estables i no greus.

Què passarà amb la segona dosi?

Quan la primera fase del pla de vacunació ja està pròxima a finalitzar, el dubte sorgeix en què passarà amb l'administració de la segona dosi. Actualment, no s'està vacunant en residències on hi ha casos positius, i des de la Conselleria de Salut pública de la Generalitat Valenciana han volgut tranquil·litzar els residents i treballadors de Vinaròs, assegurant-los que el pla de vacunació seguirà en marxa com es tenia previst i amb què les segones dosis seran administrades.

Va ser el 9 de gener quan residents i treballadors de la Residència Sant Sebastià, a Vinaròs, van informar sobre el brot de coronavirus que havia afectat 21 persones, el més gran conegut fins a la data, a les quals ja se'ls havia administrat les primeres dosis el 31 de desembre. Dies després, el 4 de gener, es van realitzar proves als residents i treballadors donant com a resultat negatiu.

No obstant això, dies després va ser un resident el que va començar a sentir símptomes pel que es va procedir a realitzar novament proves donant com a resultat el positiu en coronavirus de 14 residents, 5 treballadors i 2 monges.