La portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa amb fons blau i mascareta

El Govern es reserva l'última paraula sobre l'ajornament de les eleccions del 14-F

Budó afirma que «les dades fan pensar no s'estarà millor que ara» a l'inici de la campanya electoral

La portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha assegurat que la decisió de la taula de partits de divendres sobre la viabilitat del 14-F serà «definitiva». Durant la roda de premsa telemàtica de dimarts, posterior al Consell Executiu, la titular de Presidència ha afegit que el Govern tindrà l'última paraula, si no hi ha consens entre partits. La consellera ha opinat que, a l'inici de la campanya, «les dades fan pensar no s'estarà millor que ara». De fet, ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat i el departament de processos electorals estudia l'escenari d'un ajornament electoral. A més, la consellera ha subratllat que, si els comicis es posposen, caldria «garantir que es fessin quan l'onada d'ara ja anés de baixada».

El Govern no portarà cap proposta a la taula de partits de divendres, perquè prefereix buscar un consens entre tots els partits. Ara bé, si no hi ha entesa de les formacions polítiques, l'executiu en funcions prendrà la decisió definitiva.

Aquest divendres podrien anunciar una nova data electoral

Si s'ajornen les eleccions, el Govern també intentaria consensuar-ne la nova data el mateix divendres. En aquest escenari, el decret de suspensió de les eleccions pel 14-F també inclouria la nova data electoral.

Budó ha apuntat que, en cas d'ajornament electoral, la nova data hauria de tenir lloc cap al final de la tercera onada: «Probablement hauríem de garantir que l'onada d'ara ja anés de baixada», ha reiterat. Sigui com sigui, els criteris seran «sempre» sanitaris i epidemiològics.

En aquest sentit, la portaveu del Govern ha advertit que les dades fan pensar, ara mateix, que el 29 de gener la situació no serà «massa millor que l'actual». Aquell dia hauria de començar la campanya electoral de les eleccions si es fan el 14-F.

Alguns partits aposten per ajornar les eleccions

Davant aquest panorama, i tal com ha explicat RAC 1 aquest dilluns, alguns partits polítics com ERC i JxCat estarien disposats a ajornar les eleccions per garantir la seguretat, tot i que alguns sectors del partit de Puigdemont s’inclinarien per mantenir la data original de les eleccions.

RAC 1 assegura que els partits que aposten per celebrar la jornada electoral són el PSC-que confien en Illa després de l’últim sondeig que el posiciona com a guanyador- i VOX, mentre que el Partit Popular optaria per ajornar-les només si la situació sanitària és crítica. Per altra banda, el periodista Jordi Basté ha afirmat que el Govern situa el 30 de maig com a data alternativa per celebrar la jornada.