Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

Metges i investigadors demanen ajornar les eleccions del 14-F: «Seria el més assenyat»

Consideren que la situació epidemiològica a Catalunya no permetrà celebrar els comicis amb garanties
Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral
La celebració de les eleccions al Parlament el pròxim 14 de febrer està en dubte. | Europa Press

El pròxim 14 de febrer està previst que se celebrin les eleccions al Parlament de Catalunya, però no està clar que finalment els catalans i catalanes votin aquest dia. Als informes del Departament de Salut, que fixen el pic de la pressió assistencial la mateixa setmana en què estan previstos els comicis, se sumen les opinions d'experts i metges, que posen en dubte que es puguin celebrar amb garanties davant l'evolució de la pandèmia.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i director de l’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha assegurat que «si es podran fer o no ho determinarà l'evolució d'aquesta setmana. Ara no ho sé, però seria més assenyat endarrerir-les unes setmanes, però serà més acurat dir-ho la pròxima setmana». Ho ha dit en una conversa al programa 'El món a RAC 1', en què també hi han participat altres experts.

Del mateix parer és Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i d’Epidemiologia de la Vall d’Hebron, que ha assenyalat que «el 14-F no estarem en una situació epidemiològica per poder fer eleccions. Hi haurà persones contagiades i els contactes estrets hauran de fer aïllament». És per això, que veu «molt complicat que es puguin fer amb la situació amb què estarem». 

«Serà molt difícil tenir-ho tot perfecte per a aquestes dates»

Per la seva banda, Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, creu que «es fa molt difícil saber si es podran fer amb garanties o no. Dependrà molt de la situació epidemiològica i crec que serà molt difícil tenir-ho tot perfecte per a aquestes dates».

En aquest sentit, Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, ha comentat que «si el Govern vol ajudar que les eleccions siguin segures, hauria de fer que la gent pugui votar a distància».

JxCat i ERC s'inclinen per ajornar les eleccions

En aquest context de pandèmia, aquest dilluns es va celebrar una reunió de la taula de partits, que ha de decidir si s'ajornen o no les eleccions. En el marc de la trobada, el Departament de Salut va posar sobre la taula uns informes que presenten una complicada situació epidemiològica d'aquí a un mes, quan s'han de celebrar els comicis.

Segons ha explicat RAC 1, JxCat i ERC s'inclinen per ajornar les eleccions, tot i que en el partit de Puigdemont hi ha un sector que apostaria per mantenir-les, confiats en la remuntada sobre els republicans. Aquest matí, el periodista Jordi Basté ha assegurat que el Govern treballa en la data alternativa del 30 de maig.

La ràdio catalana ha assegurat que, ara com ara, els més interessats a mantenir la cita del 14-F serien el PSC, confiats en l'efecte Illa, i VOX, on estan convençuts que els seus votants estan mobilitzats. Per la seva banda, el Partit Popular creu que només estaria justificat l'ajornament dels comicis si les condicions sanitàries són crítiques.