Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert d'una terrassa de Lleida amb pocs clients pel fred

La nova comunitat espanyola que ha anunciat el tancament de tots els seus bars

Les restriccions arriben després de disparar-se la incidència acumulada al llarg dels últims dies

Pla obert d'una terrassa de Lleida amb pocs clients pel fred
Castella i Lleó ha anunciat el tancament de tots els seus bars | LleidaDiari.cat

La tercera onada de coronavirus està portant, en algunes zones d'Espanya, les mesures més dràstiques que han pres les comunitats autònomes durant la pandèmia després de finalitzar el primer estat d'alarma, aquell que ens va confinar a casa durant dos mesos per a frenar els contagis.

Així, Castella i Lleó aprovarà avui, després d'una reunió extraordinària del Consell de Govern, el tancament de tota l'hostaleria, els centres comercials i els gimnasos de tota la comunitat, després de veure com en els últims dies s'ha disparat la incidència acumulada a la regió i es superen ja els 400 casos per cada 100.000 persones en les últimes dues setmanes.

Aquestes restriccions ja s'aplicaven des de fa uns dies a les províncies de Segòvia, Àvila i Palència, que eren les tres amb pitjors dades de coronavirus en tota la regió, però la incidència ja comença a pujar en tota la regió i les autoritats han decidit tallar en sec abans de tornar a veure dades com les de la segona onada, que a punt van estar de provocar el col·lapse dels centres sanitaris castellanolleonesos.

Aquest dilluns s'han proposat aquestes mesures en la reunió del gabinet de crisi autonòmic, a conseqüència «de l'increment vertiginós» de la incidència acumulada a set dies, que ha multiplicat per cinc la incidència de la setmana de Nadal. Mentre que la incidència a dues setmanes és actualment de 443 casos, a set dies ja és de 285 casos, cosa que significa que al llarg d'aquesta setmana i principis de la següent la regió superarà els 500 casos de mitjana en dues setmanes.

Aquestes noves restriccions entraran en vigor en tota Castella i Lleó el dimecres, 13 de gener, a partir de les 00.00 hores, i s'aplicaran un mínim de catorze dies, és a dir fins al 26 de gener a les 23.59 hores, encara que la Conselleria ha avisat que es revisaran en funció de la situació sanitària, cosa que significa que podrien vèncer aquest dia o allargar-se en el temps si els casos continuen pujant.

El govern autonòmic ha manifestat en un comunicat que els indicadors pandèmics a Castella i Lleó suggereixen una situació «de risc extrem» que posen en risc «les capacitats del sistema sanitari», per la qual cosa es prenen aquestes mesures per a frenar una transmissió comunitària «no controlada».

Restriccions a Castella i Lleó des del dimecres

Des d'aquest dimecres, tota Castella i Lleó estarà en nivell 4 d'alerta, el que suposa un risc extrem, i que a més del tancament de bars i centres comercials implica altres restriccions molt dures. Tota l'hostaleria quedarà tancada a la regió excepte per les terrasses i el menjar per a emportar, i també tots els centres comercials, les sales de joc, bingos, gimnasos i instal·lacions esportives que no siguin a l'aire lliure.

Segòvia va ser la primera província que va fer saltar les alarmes i ara la incidència acumulada és de 817 casos per cada 100.000 habitants, amb una corba pràcticament vertical que no s'havia vist fins ara. A Àvila, la incidència ja és de 631 casos, mentre que a Palència sumen 604. Valladolid aconsegueix ja els 424 casos.

Les autoritats atribueixen aquesta explosió de casos als sopars del 24 de desembre i els menjars del dia 25, que es van convertir en brots familiars que van saltar després a altres àmbits com l'oci.

Aquestes dades fan preveure a les autoritats que aviat es traslladaran també a les dades hospitalàries, quan la regió encara no s'havia recuperat de la segona onada, la qual cosa posarà al límit a molts hospitals de Castella i Lleó i farà augmentar també les víctimes mortals de la pandèmia.