Un expert assenyala el moment clau de la pandèmia a Espanya (i dona la solució)

Daniel López Acuña, exdirectiu de l'OMS, manifesta que la vacuna és la «millor arma» per combatre el virus

Una sanitària rep la vacuna a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona el dia de Reis
Un expert assenyala el moment clau de la pandèmia a Espanya | cedida

Malgrat totes les mesures que s'han implementat al país amb l'objectiu de frenar l'expansió del virus, el risc de rebrot torna a créixer. Segons els experts, la tercera onada ja ha arribat i els seus efectes seran devastadors. Amb tot això, s'està estudiant les causes de l'alt increment de casos Covid-19

La data clau

Encara que podríem pensar que l'increment de casos Covid-19 ve derivat de les reunions socials que s'han fet durant les Festes de Nadal, Daniel López Acuña, exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha assenyalat en una entrevista amb 'Onda Vasca', que la tercera onada va arribar molt abans de les Festes de Nadal. Segons l'expert, la data clau va ser el Black Friday, moment en què la població espanyola comença a mobilitzar-se per les rebaixes i, posteriorment, per comprar els regals nadalencs, sent això el «detonant de més contagis».

Les paraules de Daniel López Acuña, a més, han estat verificades amb les dades del Govern, que han demostrat que els balanços de Sanitat van començar a augmentar les seves xifres de transmissió abans del pont de desembre. Així, l'expert ha destacat que Espanya ha entrat «de ple» en una tercera onada de coronavirus que serà «més virulenta» que les dues anteriors. A més, ha destacat que és «previsible per la laxitud i relaxació de moltes mesures restrictives».

«Hauríem d'haver estat molt més previnguts. Hi ha països com França que han pres mesures molt restrictives, amb tocs de queda des de les sis de la tarda, i a Irlanda s'ha imposat un nou confinament», ha afegit.

La vacuna és la «millor arma»

A diferència de l'estiu, el fet de tenir una «incidència alta» ha derivat en què s'hagi entrat en una «intensificació dels contagis». Per aquest motiu, Daniel López Acuña ha insistit que la població ha de vacunar-se, «com si fos una operació militar i de guerra». «Cal vacunar sense parar i totes les comunitats hauran de reflexionar sobre si necessiten reforçar els dispositius d'atenció primària o algun altre dispositiu complementari», afirma l'exdirectiu de l'OMS

L'expert també ha volgut deixar clar que les vacunes «són segures i eficaces», i que són la «millor arma» per posar fi a la pandèmia. Igualment, ha defensat que la vacuna hauria de ser un requisit «obligatori» per poder estar en una residència geriàtrica i, a més,  ha assenyalat que «tard o d'hora haurà tindrem un carnet d'immunitat».

Seguint aquesta línia, ha assegurat que l'estiu vinent encara haurem de dur mascaretes, perquè no serà fins a finals del mes d'agost o de setembre quan s'haurà vacunat a la major part de la població. Ara bé, cal mantenir un bon ritme de vacunació per arribar a finals d'estiu amb bones notícies. «El procés de vacunació és un desafiament organitzatiu i logístic. S'ha de vacunar a un ritme de cinc milions d'espanyols per mes per tal d'assolir els 35 milions, que suposarà la immunitat de grup».

Finalment, l'expert ha insistit que el Govern hauria d'imposar «un confinament curt, de quinze dies o un mes, depenent de la situació» per controlar l'imminentment creixement de casos de contagi. Però, tot i les paraules de l'exdirectiu de l'OMSSanitat ha descartat, de moment, aquesta mesura.


Comentaris

envia el comentari