Seguiran negociant: La segona reunió per prorrogar els ERTO acaba sense acord definitiu

La ministra de Treball es troba també amb sindicats i patronals en la inauguració de les trobades del diàleg social

Imatge de la reunió celebrada entre el govern espanyol i els agents socials
La trobada entre el govern espanyol i els agents socials celebrada aquest dilluns va acabar sense cap acord definitiu. | CCOO

La segona reunió del govern espanyol amb els agents socials per prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), celebrada aquest dilluns a la tarda, va acabar sense acord. Després de dues hores de negociació, les tres parts implicades es van emplaçar a seguir negociant aquest pròxim dijous. El passat divendres, en la primera reunió, es va arribar a un principi d'acord per allargar els ERTO fins al 31 de maig, decisió que no es va poder ratificar en la segona trobada celebrada ahir.

En paral·lel, una hora més tard d'aquesta trobada, n'hi ha hagut una altra que també ha reunit les tres parts, però que amb la ministra de Treball al capdavant, Yolanda Díaz, en què s'ha donat el tret de sortida a les negociacions socials, amb temes destacats sobre la taula com la reforma laboral o, des del punt de vista sindical, la recuperació dels drets que es van perdre en la modificació del govern del PP.

Negociacions «molt importants» per recuperar drets laborals «arrabassats en els darrers anys»

Sobre la segona reunió, el secretari general de CCOO, Unay Sordo, va qualificar aquesta trobada de primer contacte amb el plantejament de recuperar l'agenda sociolaboral. En aquesta agenda, negociacions «molt importants» en matèria laboral, de negociació col·lectiva o de polítiques actives i de formació. Sordo ha explicat que s'ha fet una «posada en comú» de les matèries que caldrà «afrontar en els pròxims mesos», sense «profunditzar» en cap d'elles.

En tot cas, Sordo ha considerat «important» que tots els agents socials hagin «estat d'acord» en què cal abordar totes aquestes reformes «des del marc del diàleg social», unes reformes que ha desitjat que serveixin per «recuperar els drets laborals arrabassats en els darrers anys» i per modernitzar un model laboral «que no es pot seguir basant en la temporalitat, la precarietat i en els salaris baixos».

En aquesta trobada amb la ministra de Treball, els sindicats van reclamar rebre físicament els documents sobre els fons europeus que el govern espanyol enviarà pròximament a Brussel·les i que només van conèixer de manera verbal en la reunió. Així mateix, CCOO i la UGT van demanar l'Executiu que s'utilitzin aquests fons europeus per abordar problemes laborals estructurals.


Comentaris

envia el comentari