Un grup de ciutadans fa cua al Servei d'Ocupació de Catalunya, al carrer Sepúlveda, l'octubre del 2018

Principi d'acord per prorrogar els ERTO fins al 31 de maig

El govern espanyol i els agents socials tornaran a reunir-se el pròxim dilluns perquè encara hi ha detalls per tancar

La primera reunió entre el govern espanyol i els agents socials per a prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) ha finalitzat aquest divendres al migdia amb una primera entesa entre les parts per estendre els ERTO fins al 31 de maig. Tot i això, encara queden detalls per tancar i el pròxim dilluns se celebrarà una nova trobada per a continuar avançant en les negociacions, que en aquesta ocasió no es preveu que es dilatin fins a l'últim moment, com va passar el passat mes de setembre.

Segons les fonts consultades per Europa Press, l'Executiu espanyol ha ofert als agents socials prorrogar l'anterior acord, si bé sindicats i empresaris han d'analitzar el text definitiu del Ministeri de Treball en la reunió prevista per a dilluns vinent, de la qual podria sortir el nou acord.

Els sindicats demanen mantenir les mateixes condicions dels ERTO

De moment, aquest divendres s'ha arribat a un principi d'acord per prorrogar els ERTO fins als 31 de maig, més enllà del final previst per l'estat d'alarma —9 de maig— i de la Setmana Santa —que enguany se celebrarà entre el 28 de març i el 4 d'abril. Aquesta nova data permetrà mantenir la protecció del sector turístic, un dels més castigats per la pandèmia. Fonts pròximes a la negociació han assenyalat que «a totes les parts els sembla bé prorrogar els ERTO fins al 31 de maig i que es prorrogui el III Acord Social en Defensa de l'Ocupació, amb alguns ajustos».

En aquest sentit, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha defensat aquest divendres la necessitat de prorrogar els ERTO mentre duri la pandèmia i que aquesta pròrroga sigui automàtica. «Donem estabilitat a les empreses, als treballadors que estan en ERTO i resolguem aquest tema», ha dit Álvarez, que ha demanat al govern espanyol «que no es tregui cap conill del barret» i que prorrogui aquesta eina en les condicions actuals.

Des de CCOO entenen també que l'acord vigent dona resposta a les necessitats actuals. Fonts del sindicat que presideix Unai Sordo han apuntat que «no es precisen massa canvis, encara que sí que cal introduir alguns elements tècnics i, fins i tot, alguna redacció més clara per a evitar problemes d'interpretació».

La CEOE demana flexibilitzar els acomiadaments

Des de la patronal CEOE, el seu president Antonio Garamendi ha demanat, en una entrevista a Onda Cero, que la pròrroga dels ERTO s'allargui fins a juny i que es permeti a les empreses ajustar plantilles sense haver de retornar les exempcions corresponents a tots els treballadors de l'ERTO, sinó només les corresponents al treballador que s'acomiadi.

«Ens agradi o no haurà d'haver-hi ajustos de plantilla. Això ja no és març i les empreses tenen problemes de solvència. El que no pot ser és que (si acomiaden) se les obligui a retornar totes les exempcions per haver-se acollit a un ERTO», ha dit Garamendi. En aquest sentit, ha afegit que «seria més lògic retornar la part d'aquesta persona que pogués ser acomiadat, perquè si no, en lloc de consolidar llocs de treball, en destruirem molts més».

Cal recordar que, ara com ara, les empreses acollides a un ERTO estan obligades a mantenir l'ocupació durant els sis mesos posteriors al reinici de la seva activitat. Si incompleixen aquest compromís han de retornar les exempcions a la Seguretat Social rebudes per tots els treballadors de l'ERTO i no només pels quals siguin acomiadats.