Miquel Sàmper, conseller d'Interior.

Interior demana quedar-se a casa: alerta per nevades imminents a Catalunya

El pitjor moment serà dissabte, quan nevarà a qualsevol cota

Interior avisa que l'episodi de mal temps que es preveu aquest cap de setmana serà «sever» i «molt generalitzat» al territori català. «Són dies perquè tots ens quedem a casa», ha dit en roda de premsa el conseller Miquel Sàmper, que ha cridat a no fer desplaçaments, només els «necessaris i inajornables».

El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, ha demanat «molta precaució» davant del «còctel» de neu, vent, pluja i mala mar que s'aproxima. Entre dissabte i diumenge nevarà a gairebé a totes les cotes i afectarà sobretot l'interior de Catalunya, amb gruixos molt importants al terç sud i interior del quadrant nord-est. També es preveu un temporal marítim acompanyat de ratxes fortes de vent de component est.

Activats els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT

El conseller Sàmper ha dit que el Procicat ja ha activat els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT, tots en fase d'alerta. A més, ha assenyalat, tots els dispositius d'emergències estan en marxa i els titulars i gestors de les carreteres estan preparats a nivell de sal i màquines llevaneus. També hi ha dispositius previstos de FGC i Renfe i es pretendrà que estiguin garantits els serveis bàsics de gas i electricitat.

Vilaclara ha detallat que la nevada començarà aproximadament aquest vespre pel sud de Catalunya, amb una cota de neu de 0 metres, però a la matinada s'estendrà ràpidament i afectarà «tot el país».

Serà a partir del migdia de dissabte quan la nevada tendirà a pujar de cota. Hi haurà una gran variabilitat territorial en les cotes de neu, tot i que a la major part de l'interior estarà nevant tot el dia.

S'espera que els gruixos de neu superin els 30 cm a les muntanyes de Tarragona. A la resta de zones de muntanya se superaran els 20 o els 30 cm i en general, a l'interior, gruixos acumulats d'entre 5 i 15 cm de neu. Al nord de Ponent i comarques de Barcelona i Girona es podran acumular gruixos de neu de més de 2 cm per damunt dels 300 metres i més de 5 cm per sobre dels 600 metres. En general la neu serà humida i, localment, amb intensitat moderada.

Diumenge la situació començarà a canviar i les precipitacions seran més disperses, centrades en l'extrem sud i l'extrem nord-est de Catalunya. Durant el cap de setmana seguirà l'ambient fred i encara es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i Prepirineu i de febles i puntualment moderades a la resta de l'interior.

A banda, dissabte el vent de component est bufarà amb ratxes fortes que podran superar els 72 km/h al litoral, prelitoral i depressió Central, sobretot a zones elevades. Aquest vent donarà lloc a un temporal marítim a tota la costa, amb onades que superaran els 2,5 metres d'alçada. A partir de la tarda les onades podran superar els 4 metres, sobretot a la meitat sud del litoral, on hi podria haver onades màximes de més de 5 m. Aquest temporal es mantindria diumenge, tot i que amb tendència a afluixar.

Dispositiu especial dels Mossos

Davant les previsions de les properes hores, s'ha reordenat el dispositiu dels Mossos, fins ara centrat principalment a vetllar pel compliment del confinament municipal. Segons ha explicat el comissari Joan Carles Molinero, el dispositiu dels Mossos vetllarà per evitar «la màxima mobilitat possible els propers dos dies» i evitar que la gent quedi atrapada a les carreteres pel temporal. Per això, hi haurà punts de control estratègics arreu de la xarxa viària que s'aniran modificant segons evolucioni la situació meteorològica.

D'altra banda, a partir de les 19 h i fins a les 6 h de dilluns es prohibirà la mobilitat dels vehicles pesants de més de 7,5 tones, en seguiment de les instruccions del Servei Català de Trànsit. Molinero ha recordat a la ciutadania la recomanació d'informar-se sobre el temps abans de sortir de casa així com dur el vehicle en condicions i amb les cadenes posades si és necessari.