Si et negues a ficar-te la vacuna del coronavirus, podries perdre la teva feina

Les empreses podran acomiadar els seus treballadors si rebutgen ficar-se la vacuna

Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta
Les empreses podran acomiadar els seus treballadors si rebutgen ficar-se la vacuna | ISTOCKPHOTO

Salvador llla, ministre de Sanitat del Govern d'Espanya, va aclarir fa uns dies que la vacunació contra la Covid-19 és voluntària, però en l'àmbit laboral negar-se a vacunar-se pot tenir negatives conseqüències per als treballadors. Dins d'uns termes, les empreses podran acomiadar als treballadors que decideixin rebutjar la vacuna contra el coronavirus.

Això sí, si volen acomiadar als treballadors que es neguin a vacunar-se, les empreses hauran d'especificar aquesta condició en el marc del seu pla de prevenció de riscos laborals. Així les coses, amb aquesta dràstica mesura, els empresaris podran fins i tot evitar la contractació de persones que no s'hagin vacunat contra la Covid-19.

L'explicació d'Ana Gómez, presidenta de l'Associació Nacional d'Advocats Laboralistes

Ana Gómez, presidenta de l'Associació Nacional d'Advocats Laboralistes (Asnala), explica a 'Invertia' que «els tribunals són els que interpreten, però la normativa de la prevenció parteix del principi de la responsabilitat d'un empresari sobre la salut dels seus treballadors».

«Si l'empresari avalua que per a preservar i prevenir la salut dels seus treballadors aquests han de tenir la vacuna de la Covid i l'inclou en el pla de prevenció de riscos laborals, el treballador està obligat a rebre-la», explica Gómez.

Legitimació de l'acomiadament per rebuig a la vacuna

Si bé aquesta forma de prevenció xocaria amb el dret del treballador a no posar-se la vacuna, per ser una ingerència en el cos de la persona, acabaria sent un jutge el que prendria una decisió ferma. En aquest cas, Ana Gómez opina que els tribunals, si fos així finalment, donaran legitimitat a l'acomiadament per rebuig voluntari de la vacuna de la Covid-19.

És necessari destacar que el preu de la vacuna no podrà ser un motiu per a rebutjar la mateixa. Els plans del Govern d'Espanya són immunitzar contra el coronavirus de forma totalment gratuïta al 100% de la població espanyola abans que finalitzi l'any 2021.

Fins al moment, es desconeixen quines empreses han pres la decisió d'incloure la vacunació contra el coronavirus en el seu pla de prevenció de riscos laborals. Malgrat no saber el termini, la presidenta dels laboralistes espanyols afirma que n'hi haurà d'aquí a una mica de temps.

«M'atreveixo a dir que totes les empreses que estan en teletreball i que estan fent constants testos als seus treballadors imposaran la vacunació» dins dels seus plans de prevenció de riscos laborals, raona.

«Com a empresari, puc decidir amb qui signo un contracte»

El debat sobre aquesta qüestió va començar amb les primeres pistes sobre l'inici de la vacunació a Europa. La presidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), Christa Schweng, va dir en aquells dies, en una entrevista concedida a EFE, que «evidentment és possible» que les empreses evitin contractar un treballador si no vol vacunar-se contra la Covid-19.

«Com a empresari, puc decidir amb qui signo un contracte», va afirmar la presidenta d'aquest organisme de la Unió Europea, que envia dictàmens a les institucions comunitàries a manera de representació dels empresaris, treballadors i organitzacions de la societat civil. «El treballador pot decidir si vol treballar en l'empresa o no» si existeix l'opció que s'exigeixi la vacuna per a signar un contracte laboral, encara que «s'hauria de veure si un empresari vol només a persones vacunades en la seva empresa. No sé el que faran», va confessar.

Veient les diferents campanyes de vacunació que estan fent efectives els diferents governs europeus, la presidenta del CESE no pensava que la vacuna acabés sent obligatòria, «perquè una vacuna és un atac i cadascun ha de decidir individualment si el vol o no per a si mateix», finalitzava.


Comentaris

envia el comentari