Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

Els experts tenen clar la dràstica mesura que ens caurà a sobre: «La situació és greu»

El govern espanyol, de moment, ho descarta

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

Diversos professionals i experts en epidèmies adverteixen de la urgència de tornar a fer un confinament total per frenar la propagació del coronavirus, que ja està fent estralls amb la temuda tercera onada a Espanya. El Col·legi de Metges de la Regió de Múrcia ha demanat al govern regional que executi com abans millor les mesures concretes per l'establiment d'un confinament domiciliari de com a mínim dues setmanes, «prorrogable en funció de l'evolució de la pandèmia», advoquen en un comunicat.

«El Col·legi de Metges considera urgent la posada en marxa d'aquesta mesura després de les xifres de Covid-19 registrades a la Regió durant aquests darrers dies, tant de contagis diaris com d'ingressos hospitalaris i en Unitats de Cures Intensives i nombre de morts», asseguren els metges de la Regió de Múrcia.

«La situació és molt greu»

«Tot i que el Col·legi entén que el confinament total comporta una privació de drets no desitjada per cap ciutadà o institució, la greu realitat epidemiològica a la Regió i la situació límit de la Sanitat regional per fer front a aquesta onada de la pandèmia requereixen la presa de decisions efectives que frenin la propagació del virus», prossegueix el text.

A més, el Col·legi de Metges de Múrcia crida la gent a quedar-se a casa sempre que puguin, «evitant al màxim les interaccions socials i complint escrupolosament les mesures de prevenció del contagi», i insten a la població a complir «escrupolosament» les quarantenes. «La situació és molt greu i hem de ser conscients que la lluita contra el virus implica l'esforç i el compromís de tots per evitar més víctimes, patiment i col·lapse sanitari», afirmen de forma taxativa.

«No fer aquest confinament estricte ens portarà a perllongar la situació»

D'altra banda, alguns epidemiòlegs també opinen sobre el possible confinament i asseguren que és vital implantar-lo, almenys durant dos mesos. Carlos Pereira, professor de virologia i epidemiologia a la Universitat de Santiago de Compostel·la, considera en una entrevista a 'Nius' que és necessari un nou confinament de les mateixes característiques que el març, juntament amb altres mesures de desescalada més rígides des del mes de maig.

«Espero que despertem d'una vegada d'aquest malson que estem vivint, creiem que podrem controlar la pandèmia amb mesures tímides, mesures que s'està veient que són poc efectives i que segueixen declarant de totes formes», denuncia Pereira. «No fer aquest confinament estricte ens portarà a perllongar aquesta situació. Seguirem obrint i tancant i hi haurà un moment on es controlarà el virus, però tardarem més a fer-ho».

El govern espanyol descarta, per ara, el confinament total

Des del govern espanyol no hi ha sobre la taula aplicar un confinament estricte en les pròximes setmanes. El director del CCAES, Fernando Simón, va aclarir ahir que la postura de l'executiu en aquest tema és recurrent: «No estem en una situació similar a la de la primera onada, crec que podem aconseguir controlar aquesta tercera onada sense necessitat d'un confinament domiciliari estricte com va passar al març. Si ens fixem en les dades, la segona onada va ser més important que la primera», apunta Simón.

«Estem amb dades properes a la segona onada, quan no va haver-hi confinament domiciliari. Durant la primera onada va ser molt superior, però no es notificaven tants casos», assenyala el director del CCAES, negant d'aquesta manera la possibilitat de tornar al confinament total de la passada primavera.