El doctors, indignats després de les paraules de Simón: «Quin atreviment»

El director del CCAES descarta que la soca del Regne Unit estigui darrere del repunt de casos

Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa
Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa | Europa Press

El doctor José Miguel Gaona, conegut per les seves aparicions televisives, ha carregat durament contra Fernando Simón després que aquest minimitzés el risc de la variant britànica del coronavirus. Entre altres coses, el famós psiquiatre ha recordat que Simón és el mateix que va dir que a Espanya hi haurà només un cas o dos.

Un cop baix perquè aquesta és la frase que acompanya a Fernando Simón des del principi de la pandèmia a Espanya. Un any després s'ha demostrat que Espanya ha estat un dels països més afectats amb 2 milions de contagis i més de 51.000 defuncions segons dades oficials. I la cosa no sembla millorar, perquè es va batre un nou rècord absolut i als efectes de Nadal se suma la preocupació per l'extensió de la variant britànica del coronavirus.

Aquest nou cep, més contagiós, sembla estar darrere de l'onada de contagis que manté al Regne Unit sumit al caos. A Espanya, Sanitat va notificar ahir 70 casos, tot i que s'ha de tenir en compte que molts passen desapercebuts per no disposar de la tecnologia necessària per identificar la nova variant.

Els experts asseguren que no es tracta de brots aïllats, sinó que en algunes comunitats ja existeix transmissió comunitària del nou cep. Si succeeix com al Regne unit, on ha trigat dos mesos a ser ja majoritària, la nova variant més contagiosa de coronavirus podria ser dominant a Espanya a finals de gener o principis de març.

El missatge contra Simón

Amb totes aquestes dades damunt de la taula, Fernando Simón va restar ahir importància en afirmar que «el problema no és la soca britànica, el problema és el nostre comportament» perquè, en la seva opinió, «les mesures de control de la variant britànica o espanyola o sud-africana són les mateixes». El doctor Simón va ser taxatiu en assegurar que «si apliquem correctament les mesures de control, la transmissió es controla».

El seu argument és que l'augment de casos a Espanya no està relacionat amb la soca britànica sinó amb el comportament dels espanyols durant les festes de Nadal. Quelcom que no ha agradat al doctor Gaona, que l'ha respost amb un article on s'assenyalen els riscs de la nova soca britànica.

Ho ha fet mitjançant un missatge a Twitter on carrega durament contra Simón: «L'individu que va dir fa mesos que només hi hauria un o dos casos, avui ha tingut l'atreviment d'apuntar que la soca britànica no és preocupant, però altres més formats creen altres coses».

Es refereix a aquest article on els experts valoren els perills de la soca britànica i anuncien que el pròxim mes de febrer pot ser preocupant en les zones on circuli. I és que, encara que la nova soca no sigui més letal, és previsible que l'augment de contagis comporti un increment dels ingressos, més malalts i més defuncions.

El que s'ha de fer segons Fernando Simón

Simón no creu que estigui afectant la tercera onada a Espanya i recorda que és normal que hi hagi casos d'aquesta soca al nostre país, a causa del flux constant de viatgers del Regne Unit. Una part important d'espanyols viu allí, i també hi ha britànics que resideixen a Espanya, així que l'intercanvi és important. De fet, Simón apunta que les comunitats més afectades són aquelles amb un major trànsit de ciutadans britànics, sobretot a Andalusia, Catalunya i Madrid.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) sí que admet que la nova soca és més contagiosa, però insisteix en el fet que no és la raó de l'augment de casos a Espanya. «El que hem de fer és aplicar les nostres mesures de control i en algun moment pretendre que l'evolució de la pandèmia a Espanya canvia a causa d'aquest cep, perquè no és així», ha assegurat.


Comentaris

envia el comentari