Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19

Aclareixen la mort d'un jove de 23 anys a Espanya després de vacunar-se contra la Covid

Un informe forense confirma que no hi ha relació amb la vacunació

Ja fa diverses setmanes que hi ha una certa desconfiança cap a la vacuna d'AstraZeneca. Hem hagut de veure com l'Agència Europea del Medicament acabava finalment confirmant que els trombes poden ser un dels efectes secundaris que provoca, encara que siguin molt estranys i s'estiguin detectant en un percentatge molt baix de la població.

No ajuda a canviar aquesta percepció quan es coneixen notícies com la mort d'un jove de 23 anys que va perdre la vida després d'haver rebut la primera dosi d'aquesta vacuna a Zamora. Era un voluntari de Protecció Civil de la ciutat. Aquesta notícia va córrer com la pólvora per les xarxes socials, després que fos publicada en diversos mitjans locals.

El missatge que es podia llegir a través de Twitter o Telegram era el següent: «Noi de 23 anys, de Protecció Civil. Es vacuna i, al cap d tres dies, mor al llit amb el cos morat. Versió oficial: infart o mort sobtada». En ell, es vincula directament la mort del jove de 23 anys amb la vacuna, començant a difondre el que finalment s'ha confirmat que no era més que una bola.

La Conselleria de Sanitat aclareix la mort del jove de 23 anys

I és que davant la difusió d'aquesta informació, la mateixa Conselleria de Sanitat de la regió ha hagut de sortir a desmentir aquesta informació. «En l'autòpsia practicada al jove es va descartar cap relació amb la vacunació, ja que el motiu de la mort va ser un infart, com a possible conseqüència d'un problema cardíac que patia», és el que han explicat fonts de les autoritats sanitàries castellanolleoneses al portal 'Maldita'.

També han volgut desmentir qualsevol vincle entre la vacunació i la mort de Pablo Mira Sánchez, que és el nom del jove. Aquests diuen que l'informe forense deixa clar que va morir a causa d'un atac cardíac, però que seria causat per una malformació congènita del seu cor, descartant qualsevol vincle amb la vacuna.

Familiars del jove també haurien desmentit els rumors a 'Zamora24horas'. Expliquen que «l'autòpsia no va llançar cap dada ni prova que pogués certificar una relació 'causa-efecte'». Per aquest motiu, afirmen que «si alguna persona té pensat compartir i crear rumors sobre la mort de Pablo, relacionant-la amb la vacuna, que sàpiga que tindrà problemes de difamació».

El jove va ser un dels voluntaris de Protecció Civil de Zamora que van rebre la vacuna fa uns dies. Concretament va ser el dia 30 de març quan van rebre la primera dosi, segons confirmen la mateixa organització i la Conselleria. «Vam començar dimarts amb la vacunació de tots els voluntaris que han volgut -excepte 3, que sobrepassem els 65 anys i que serem cridats en breu-, alguns amb lleus símptomes, però res que no pugui curar una mica de paracetamol», escrivien des del Facebook de Protecció Civil.

Van passar uns quants dies fins que Pablo Mira va acabar perdent la vida. Va ser entre les 5 i 6 de la matinada del diumenge 4 d'abril quan va patir l'atac al seu cor que li va causar la mort. No van trigar moltes hores a difondre els rumors sobre la seva mort, que van haver de ser desmentits a posteriori.