Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta

Es disparen les visites a metge: el problema de les mascaretes que no esperava ningú

Arran de la pandèmia, cada vegada són més les persones que creuen haver perdut audició

D'un dia per l'altre, les mascaretes es van instal·lar a les nostres vides. Va ser una cosa irremeiable. De cop i volta, qui no en portava una es va convertir en una cosa rara. I és que no hi ha una altra opció. Després d'un any de pandèmia, la mascareta és un complement imprescindible del nostre vestuari. Ho és, bàsicament, per què ens ajuda a prevenir-nos d'un virus que s'ha demostrat capaç de fer estralls a qualsevol país.

I té la seva part positiva, evidentment, però n'hi ha que comencen a qüestionar el seu ús. De fet, segons ha explicat la doctora María José Lavilla Martín de Valmaseda a Telecinco, el nombre de pacients que acudeixen al metge al·legant que tenen problemes d'audició ha augmentat després de la pandèmia. Per què? Fàcil. La presidenta de la Comissió d'Audiologia de la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) argumenta que aquesta actua de «barrera visual» perquè «no ens permet llegir els llavis, ni veure els moviments articulatoris de la parla, ni l'expressió facial que acompanya el que diem».

A més, la doctora defensa també que la reducció de decibels produïda per la mascareta fa que el pacient reclami -ara més que mai- el suport d'audiòfons. «És una barrera acústica perquè redueix el volum de la veu, el volum que surt a través d'ella, i això depèn del material que estiguin fetes i del nombre de les capes que portin. Com més ens protegeixen, més redueixen el volum, podent reduir entre 4 i 12 decibels. A més de sortir la veu més feble, surt distorsionada i, sense tanta nitidesa, és més difícil d'entendre. Els nostres moviments articulatoris estan limitats, atrapats sota la mascareta i la ressonància també canvia», explica.

«Els sons suaus s'escapen de la nostra oïda»

Així mateix, la doctora Lavilla de Valmaseda explica que, inconscientment, quan tenim una conversa, utilitzem molt més l'oïda pel lògic impediment visual de la màscara. Una cosa que acaba provocant un greuge auditiu, ja que els sons més suaus s'escapen de la nostra capacitat. «En aquestes circumstàncies ens aferrem molt, fins i tot inconscientment, en els llavis i a la cara per rescatar, captar i reconèixer aquells sons suaus que se li escapen a la nostra oïda», assenyala l'experta.

Cada metre, 6 decibels

«Per cada metre que ens allunyem de la font sonora, de la persona que parla en aquest cas, perdem 6 decibels». Una frase senzilla, però que ho acaba resumint tot i que, per més inri, indica el perquè de la recent crescuda de casos de pacients que acudeixen al metge creient haver perdut audició.

Tot i la nova problemàtica sorgida, cal ser escèptics i reconèixer que a dia d'avui la mascareta s'ha demostrat com l'element més efectiu contra la Covid-19. Per això mateix, segueix sent imprescindible el seu ús el màxim de temps possible.