Un professional sanitari duent a terme un test d'antígens a una persona

L'ús dels autotests i proves gratuïtes s'expandeix a Europa

La Unió Europea encara no ha marcat cap línia comuna a seguir en referència a aquests productes

Un grup creixent d'estats a la Unió Europea impulsa estratègies de tests massius oferint proves ràpides i, recentment, alguns fins i tot permeten a la població fer autotests gratuïts o a preus molt reduïts. Aquests tipus de test permeten que les persones recopilin una mostra i interpretin els resultats per elles mateixes. Ara bé, alguns governs es mostren reticents a la venda d'autotest.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), creu que podrien «millorar el control de la malaltia amb una identificació i aïllament ràpids dels casos», però adverteix que «pot fer que les mesures de resposta, com ara el seguiment de contactes i la quarantena, siguin encara més difícils».

L'informe recalca la importància de proporcionar a les persones instruccions clares per a la realització d'aquest test i per a interpretar i comunicar els resultats a l'autoritat pública local. També inclou una sèrie de recomanacions per aquells països que introdueixin l'autotest dins la seva estratègia de testatge; fer un seguiment, si és possible, del nombre de proves distribuïdes/utilitzades, disposar d'un sistema per recollir els resultats reportats (aplicació mòbil, plataforma en el núvol, línia telefònica dedicada o mitjançant treballadors sanitaris, etc.) i organitzar proves de confirmació, entre altres recomanacions.

La Unió Europea encara no ha marcat cap línia comuna a seguir ni respecte a l'estratègia per a la detecció de la covid-19 ni sobre el preu dels autotests i, per això, hi ha diferències entre els estats. A Espanya, de moment, aquest tipus de proves estan prohibides sense la supervisió de personal sanitari. Les proves de detecció de la covid-19 es realitzen en centres especialitzats o mèdics i són gratuïtes si es tenen símptomes i s'ha estat en contacte amb un contagiat.

Aquells que es vulguin fer la prova però no presentin símptomes ni hagin estat en contacte amb un positiu poden recórrer a centres de proves o clíniques privades que ofereixen el test serològic per un preu al voltant dels 40 euros, la prova d'antigens per al voltant dels 50, i cobren uns 100 euros per una PCR.

Alemanya

Els ciutadans alemanys poden accedir des de l'1 de març a una prova gratuïta (test d'antígens) a la setmana, a excepció dels professors i els alumnes, que tenen dret a dues proves a la setmana si tenen classes presencials.

A més, és possible comprar autotests a preus econòmics: un lot de 5 test té un cost del voltant dels 25 euros. Es poden trobar a botigues, supermercats i farmàcies, però sovint estan esgotats, segons la premsa alemanya. El govern d'Angela Merkel adverteix que aquestes proves ràpides no són tan fiables com les proves PCR i demana als ciutadans que després de cada autotest positiu es facin una prova de PCR per confirmar el resultat.

Regne Unit

El Regne Unit se suma a l'estratègia dels tests ràpids com a mètode «més efectiu» per a detectar nous casos de coronavirus. A partir del 9 d'abril els britànics poden accedir a proves gratuïtes, regulars i ràpides de coronavirus, segons ha anunciat el govern.

Tothom al Regne Unit, inclosos els que no presentin símptomes, tindran accés a fer-se una prova gratuïta dues vegades per setmana. El secretari de Salut i d'Atenció Social, Matt Hancock, assegura que «aproximadament 1 de cada 3 persones que tenen covid-19 no presenten símptomes». Tenint en compte això, considera aquest tipus de test «fonamentals per detectar ràpidament casos positius i aixafar qualsevol brot».

Bèlgica

Bèlgica proporciona des del 6 d'abril autotest a les farmàcies a un cost d'entre 5 i 10 euros per a la seva població. A més, les persones beneficiàries d'un ajut social sanitari només han de pagar 1 euro per comprar-los.

França

El Govern francès va anunciar que els autotests estarien disponibles als supermercats francesos a finals de març, una decisió que va haver de recular i que va causar divergència d'opinions entre la comunitat científica francesa. «Hi ha d'haver un professional sanitari per vendre aquestes proves, que expliqui el seu funcionament. No és tan senzill», va dir el ministre de Salut, Olivier Véran.

Finalment, a partir del 12 d'abril els francesos podran comprar els autotests a les farmàcies per un preu que encara s'ha d'establir. Segons informa la premsa francesa, el preu anirà en la mateixa línia que altres països europeus que ja venen els autotests, d'entre 5 i 7 euros per unitat.

Itàlia

A Itàlia qualsevol persona pot fer-se la prova ràpida d'antígens o serològica sense recepta mèdica a farmàcies, clíniques privades i laboratoris d'anàlisis mèdics per uns 15 euros. Hi ha col·lectius com professors, monitors d'extraescolars o persones que treballen amb gent gran, entre d'altres, que tenen dret a proves ràpides d'antigen gratuïtes. Els autotests estan autoritzats només en algunes regions.

Àustria

Qualsevol persona que visqui, treballi o estudiï a Àustria pot fer-se gratuïtament una prova PCR o un test d'antígens en un dels 2.400 centres de proves creats pel govern austríac. El resultat de la prova es coneix en 15 minuts. A més, cada austríac té dret a 5 autotests gratuïts al mes que pot recollir a les farmàcies.