El director del Museu d'Història de Tarragona (MHT) —organisme depenent de l'ajuntament de Tarragona—, Lluís Balart, va demanar al departament de Recursos Humans que no prescindís de cap treballador per la temporada de tardor. El passat 30 de setembre, però, 25 funcionaris interins van ser cessats en les seves funcions. Aquests cessaments han tingut com a conseqüència immediata, segons els treballadors afectats, «el tancament de l'accés al Circ Romà de Tarragona» atès que, el personal funcionari interí assumeix «les tasques de vigilància, control d'accessos i taquilla dels recintes patrimonials».
El passat 12 de setembre, Lluís Balart va dirigir-se mitjançant un informe al departament de Recursos Humans del consistori, competència de la regidora Ivana Martínez (PSC), per demanar el nombre de treballadors que necessitava a partir del 30 de setembre. Balart, que tenia coneixement de la fi del contracte de 25 persones, va deixar clar en el seu escrit que la plantilla no s'havia de reduir. «I a partir d'aquí, jo ja no puc fer res, perquè no entro en temes de contractació», informava Balart a TarragonaDigital.
Segons l'Ajuntament, la finalització del nomenament interí temporal de 22 subalterns ve motivada perquè «durant l'estiu, la coincidència del període de vacances del personal amb l'afluència més gran de visitants fa necessari comptar amb més personal, als recintes del Museu d'Història, que durant la tardor i l'hivern. De totes maneres, s'està tramitant el nomenament interí de 6 subalterns per atendre les necessitats actuals del Museu». Per tant, el consistori ha obviat completament les recomanacions del director del MHT.
L'any 2017 tots els monuments van rebre 680.191 visitants i, preguntat per quin és el descens entre temporades en el qual es basa l'Ajuntament per justificar aquests cessaments, des del consistori tarragoní s'apunta que «fins a finals d'any no podem fer una valoració, però les planificacions es fan seguint els criteris tècnics». La Junta de Personal de l'ajuntament de Tarragona no havia sigut informada dels cessaments a la plantilla del Museu d'Història.
Els treballadors del MHT de Tarragona cessats
Els treballadors cessats consideren que han perdut el seu lloc de treball per culpa «d'una clàusula de duració il·legal» i reclamen «tornar a ocupar les nostres places de manera interina fins que se celebrin els procediments de selecció corresponents i els llocs siguin ocupats per funcionariat de carrera». Un dels acomiadats, César Pociña, informava que «emprendrem accions legals contra l'Ajuntament». Primer, en forma de recurs de reposició de forma col·lectiva i, en cas que no sigui efectiu, a través d'un contenciós administratiu.
De la vintena de persones que formen part de la plantilla, «menys de la meitat són funcionaris de carrera, sent les altres persones funcionaris interins amb més de 12 anys en aquesta situació provisional». Aquest personal interí sorgeix, segons expliquen, «de borses de treball, plans d'ocupació i mitjançant persones expedientades d'altres sectors, com ara la Guàrdia Urbana o Serveis Socials».
Els treballadors cessats lamenten que «dels 70 treballadors en plantilla els anys posteriors a la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el Museu ha passat a uns 20 funcionaris, a causa del gran nombre de baixes de funcionaris de carrera, jubilacions o trasllats a altres àrees de l'Ajuntament». Aquesta reducció de plantilla és la causa que hi ha rere «els constants tancaments de monuments i els problemes existents per oferir un servei adequat al visitant».
Reaccions polítiques als acomiadaments a Tarragona
Els primers a reaccionar davant aquesta situació han sigut el PDECat i Ciutadans de Tarragona. La formació independentista ha reclamat, a través del seu portaveu a l'ajuntament, Dídac Nadal, que «s'incrementi el personal i es millori les condicions laborals dels treballadors del patrimoni històric». Nadal ha descrit com «vergonyós i inacceptable que una ciutat Patrimoni Mundial de la Humanitat hagi de tancar els seus monuments per manca de personal».
Pel que fa a Ciutadans, Rubén Viñuales, el seu portaveu tarragoní, ha exigit a l'equip de govern local que «prengui mesures urgents davant la falta de personal en els museus». Viñuales ha explicat que «no podem permetre'ns el tancament dels museus en dies d'afluència turística durant l'estiu per la falta de personal» i ha instat al govern local a «apostar pels museus com un element més dins de la potenciació del turisme a la ciutat».