Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats

Espanya preveu rebre 72.000 MEUR en subsidis i 68.000 MEUR en crèdits d'Europa

Sánchez admet que la seva «única línia vermella» en les converses era no pactar un paquet econòmic

Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença després de la reunió amb els presidents de les comunitats
El president del govern espanyol s'ha mostrat satisfet sobre l'acord al qual s'ha pogut arribar. | ACN

Espanya preveu rebre 72.000 milions d'euros en subsidis i 68.000 milions d'euros en crèdits del fons europeu de recuperació, segons ha assegurat el president espanyol Pedro Sánchez just en finalitzar aquest dimarts la cimera europea sobre el paquet anticrisi.

Sánchez, prou satisfet després de l'acord

«Això no és gratis», ha dit Sánchez, que ha recorda que tots els estats s'endeutaran per crear el fons. Amb la proposta inicial, es preveia que Espanya rebria més subsidis, uns 77.000 milions d'euros. És a dir, que en la negociació ha perdut uns 5.000 milions d'euros. Sánchez ha assegurat que la seva «única línia vermella» en les converses amb els socis europeus era «no arribar a un acord» sobre el pla.

«Estava disposat a cedir», ha admès.  Sánchez  ha admès que no està totalment «satisfet» amb el volum final de subsidis europeus que rebrà Espanya, però ha defensat que és «una magnitud inèdita». El president espanyol ha assegurat que tenen «pràcticament llestos» els plans de reforma per accedir a aquests fons europeus.

Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social

Mentrestant, a Catalunya, Govern, sindicats i patronals han firmat l'Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social, un text que apunta els punts claus per sortir de la crisi de la covid-19 i en el qual la Generalitat es compromet a fer polítiques públiques expansives. «Hem de poder dur a terme la inversió pública més gran de la història de Catalunya», ha dit el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, durant la presentació. El text assenyala com a eixos estratègics «l'economia per a la vida, la digitalització, la transició ecològica i la societat del coneixement i preveu prioritzar inversió pública en sectors com la sanitat, les infraestructures, la recerca, el medi ambient, l'educació o la indústria».

Els actors s'han felicitat per haver arribat a un consens en un «temps reduït» però els sindicats han lamentat que aquest pacte «arriba tard» i creuen que hauria d'haver estat llest un cop aixecat l'estat d'alarma i no el 20 de juliol. «Si no patíssim la situació de crisi sanitària i econòmica que estem vivint tindríem molts dubtes amb la seva signatura», ha reconegut el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros. El sindicalista ha afegit que «a diferència de molts altres acords que hem fet no és el final d'una negociació, sinó l'inici».