La Congregació de la Puríssima Sang organitza els actes de la Setmana Santa a Montblanc. Actualment, aquesta és l'entitat en actiu més antiga de la vila, ja que fa més de 400 anys d'ençà de la seva fundació i constitució com a tal.
Des del dilluns 1 fins al dissabte 13 d'abril es concentren els principals actes de la Setmana Santa Cultural a Montblanc. L'església de Santa Maria dilluns passat va acollir la celebració penitencial, amb els monjos de Poblet i capellans de l’arxiprestat que va donar inici a la programació. El dissabte, 6 d’abril l'església de Sant Marçal es va desenvolupar el XXI Pregó de Setmana Santa, enguany a càrrec d'Octavi Vila i Mayo, Pare Abat del Monestir de Poblet. En el marc de l'acte també es va fer entrega de premis del 18è Concurs de Dibuix de Setmana Santa.
Diumenge 7 d’abril, Constantí va acollir la XXIII Trobada d’Armats de les Comarques Tarragonines amb la participació dels Armats de Montblanc. A la tarda es va dur a terme el concert de marxes de professó per la banda de música Verge de la Serra de Montblanc, a l'església de Sant Marçal.
Ahir dilluns 8 d’abril, a les 20.00 h a l'església de Sant Marçal va tenir lloc la conferència «Trencant estereotips de gènere» per Marta Ollé i Laura Anglès SIAD del Consell Comarcal. Dimarts, 9 d’abril, a la mateixa hora i lloc hi ha programat el cicle anual «El Món de la música», amb la conferència «El violí» per Josep Maria Manresa Aguiló, violinista i professor de violí. L'endemà dimecres hi haurà la conferència «Maria: història o mite?» per Toni Cartanyà Moix, i dijous la conferència «Uns pagesos emprenedors en el Montblanc de mitjans del Segle XX (grups sindicals de colonització)» per Josep Maria Moix Cabeza.
Divendres, 12 d’abril, l'església de Sant Marçal acollirà, a les 7 de la tarda, el concert – audició pels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Montblanc, i a les 10 de la nit la conferència «El sistema educatiu de Finlàndia: un model per a Catalunya?» per Josep Maria Ribé Cartanyà. Per últim, el dissabte, 13 d’abril a les 18.00 h, en el mateix indret, hi haurà la presentació i conta-contes del llibre «La Mariona i la capseta màgica» de l’editorial la musca, pels autors Laia Pastor i Jordi Pinyol, amb l’assistència de l’il·lustrador Joan Turu. A l’acabar hi haurà xocolatada i coca pels petits que assisteixin a l’acte.
La professó del Sant Enterrament com a moment culminant
Des del Diumenge de Rams fins al Divendres Sant Montblanc durà a terme el gruix d'actes més important de la Setmana Santa, que tindrà com a moment central la celebració de la professó del Sant Enterrament de Divendres Sant.
Com és habitual, al matí tindrà lloc la benedicció dels rams de llorer i olivera i dels palmons i les palmes. A les 9.00 h del matí la celebració serà al Santuari de la Serra i a les 11.00 h a la plaça de Santa Maria, amb la benedicció dels Rams i la missa de la Passió. A les 18.00 h, a l’Església de Santa Maria, hi haurà el Viacrucis major.
La tarda del Dijous Sant estarà protagonitzada per la professó del Misteri de L’Hort, des de Sant Francesc fins a Santa Maria, per assistir a la missa del Sant Sopar, a les 20.00 h, amb l'inici del tríduum pasqual i amb la participació de l’Schola Cantorum de Sant Miquel de Montblanc.
El Divendres Sant, des de primera hora del matí es celebra el Solemne Viacrucis que fa el recorregut fins al Pla de Santa Bàrbara i, després de diversos actes durant el dia, la jornada acaba amb la Solemne Processó del Sant Enterrament a partir de les deu de la nit pels carrers de la vila. Durant tot el dia, hi ha la Vetlla del Sant Crist de la Congregació de la Sang pels Armats a l’església de Sant Miquel i a cada hora hi haurà els canvis o relleus dels respectius zeladors.
De fet, a partir de les 12 del migdia hi ha el repartiment dels passos, pels portadors dels mateixos i les bandes dels Misteris del Sant Sepulcre i de l’Hort. Els misteris romanen exposats en els següents indrets: el Misteri de l’Hort al carrer Major (Barri del Carme); els Fadrins a la plaça Poblet i Teixidó; el Natzaret a la Plaça Major (Barri Sant Domènec); la Verònica” a la Plaça Font de la Fruita (C/Riber); la Pietat a les escales de Santa Maria; el Sepulcre al carrer Major (cruïlla Poblet i Teixidó). Finalment, a les 22.00 h sortirà la solemne processó del Sant Enterrament. A més, del Divendres Sant al Diumenge de Pasqua romandrà oberta l'església de Sant Marçal, seu de la Congregació de la Sang des de fa més de 400 anys, i es podran visitar els misteris.
L'Oficina de Turisme ofereix visites guiades i amplia els horaris
De cara a la Setmana Santa, s'amplia l'oferta de les visites guiades que ofereix l'Oficina de Turisme de Montblanc: les tres propostes de cada cap de setmana també es realitzaran el Divendres Sant, amb l'afegit de fer aturades per veure els misteris ubicats en diversos punts de la vila; el Dijous Sant també sortirà una visita al centre històric a les 11.30 h; i des del dijous al diumenge es podrà fer la visita a la muralla i el pas de ronda de les 11.00 h a les 14.00 h.
A l'Oficina de Turisme també es pot veure l'exposició de les fotografies premiades en el 19è concurs de fotografia de les Terres de l'Ebre que organitzen conjuntament els ajuntaments de l'Ametlla de Mar i Deltebre. Després de tres dies de gran intensitat, el Dilluns de Pasqua l'Oficina de Turisme estarà tancada.
Els museus de la vila adapten els horaris durant aquests dies de festa
La novetat d'enguany és el Museu del Pessebre, amb una planta dedicada al Calvari, escenes de Setmana Santa que aquests dies poden atraure l'interès de molts visitants. Obrirà de Dijous Sant a Dilluns de Pasqua. El Museu Palau Ferré també obre el Dilluns de Pasqua, però en aquest cas des del dimarts anterior. Per la seva banda, el Museu Comarcal i el CIAR faran l'horari habitual de cada setmana.