Imatge de la pols africana recaiguda sobre la ciutat de Màlaga.

Activada una alerta a Barcelona per la possible arribada de pols africana

L'avís s'activa per reduir les emissions contaminants

Nova alerta preventiva davant la possible arribada imminent d'una nova onada de pols africana a la ciutat de Barcelona.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules PM10 als 40 municipis de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona.

Nova onada de pols africana

Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.

A més, recomanen als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dilluns va ser superior al valor de 50 micrograms per metre cúbic a tres punts de mesurament, dos dels quals a la Zona de Protecció Especial, a causa d'una intrusió de pols d’origen africà que acompanya l’onada de calor.

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 micrograms per metre quadrat durant aquest dimarts, donat que es preveu que la situació no canviï i que les condicions meteorològiques siguin poc favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics.

Durant l’any 2022 s’han produït fins a 11 situacions d’intrusió de pols de l’Àfrica, cinc de les quals han provocat l’activació d’avisos preventius.

▶️ Les platges catalanes, plenes de gent gràcies a les altes temperatures dels últims dies

El mes passat la desena onada

El Departament d'Acció Climàtica va ampliar el mes passat a la Catalunya Central i a Ponent l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l'ambient atmosfèrics.

La mitjana diària dels nivells de PM10 van ser superior als 50 micrograms per metre cúbic a tres punts de mesurament, un a l'àrea de Barcelona, un a la Catalunya Central i el tercer a les terres de Ponent.

Els nivells a la resta de punts de mesurament d’aquestes zones eren moderats.