Pla obert d'una riera al terme municipal d'Alcanar, plena d'aigua

Activada l'alerta per la previsió de pluges intenses: més de 20 litres en mitja hora

Activada l'alerta del pla Inuncat davant la previsió de pluges intenses

El temps viu un canvi radical aquest dimarts. Després de la calorada d'aquest cap de setmana amb rècord de temperatures durant el maig, ara arriba una tongada de xàfecs i tempestes arreu de Catalunya.

L'aigua ha començat a caure a primera hora del matí, però és a partir d'aquest migdia i durant tota la tarda quan s'espera el plat fort amb patacs d'aigua que poden ser localment intensos.

Per tot plegat, Protecció Civil no s'ha esperat i ja ha activat l'alerta del pla Inuncat davant la previsió de pluges intenses que poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora i anar acompanyats, localment, de pedra i calamarsa. Les zones que es veuran més afectades són les de la meitat est i el terç sud del país.

Les comarques tarragonines viuran una tarda moguda pel que fa al temps i el principal avís se situa al Montsià, Baix Ebre, Baix Camp i Tarragonès, on poden caure amb més força els xàfecs des d'aquest migdia fins a les sis de la tarda.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les pluges podran anar acompanyades de tempestes, calamarsa i pedra. A més, Protecció Civil està fent seguiment de l’Avís de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per possibles crescudes i avingudes en barrancs i lleres del sector oriental de la conca del riu Ebre.

Alerta pels forts xàfecs que s'esperen

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi.

La subdirectora operativa de Protecció Civil, Imma Soler, ha demanat molta precaució en la mobilitat, evitant desplaçaments en moments de tempestes i no circulant per les zones que es puguin veure afectades, així com en activitats a l'aire lliure.

Des de Protecció Civil es recomana també evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables i no travessar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.