Imatge d'un agent de policia en un incendi a Barcelona.

Activada una alerta en 3 zones de Catalunya per l'arribada imminent de pols africana

L'alerta ja estava activada a Barcelona, i ara s'amplia a la Catalunya Central i a Ponent

Si ahir era Barcelona, avui és la Catalunya Central i la zona de Ponent. El Departament d'Acció Climàtica ha ampliat aquest dimecres a la Catalunya Central i a Ponent l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l'ambient atmosfèric. 

L'avís s'havia activat ja aquest passat dimarts a l'àrea de Barcelona. La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dimarts va ser superior als 50 micrograms per metre cúbic a tres punts de mesurament, un a l'àrea de Barcelona, un a la Catalunya Central i el tercer a les terres de Ponent. 

Els nivells a la resta de punts de mesurament d’aquestes zones són moderats. A més, la previsió a 24 hores indica que es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 micrograms per metre cúbic durant aquest dimecres.

La situació s'intensificarà 

Es preveu que la situació d’intrusió de pols d’origen africà que està afectant Catalunya s’intensifiqui i que les condicions meteorològiques siguin poc favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics.

Aquesta és la desena intrusió de pols africà des del gener d'aquest 2022, quatre de les quals han provocat l'activació d'avisos preventius.

La desena intrusió des del gener

Davant d'aquesta situació, s'ha activat l'avís preventiu amb l'objectiu de reduir les emissions contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. 

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules o bé desactivar l’avís.