Imatge dels taxis aturats a la Gran Via durant la vaga del 18 de maig de 2022.

Els taxistes inicien la vaga: a partir d'ara serà impossible agafar un taxi a Catalunya

El sector farà una aturada entre les deu del matí i les dues del migdia a tot Catalunya

Els taxis s'aturen totalment a Catalunya. Centenars de taxistes s'han aplegat aquest dimecres al matí a la plaça Universitat de Barcelona per iniciar una marxa lenta per demanar a la Generalitat que es mantingui la proporció d'un VTC per cada 30 taxis davant la finalització de la moratòria del decret Ábalos. 

El text permetia els vehicles de lloguer amb conductor circular per les zones urbanes durant quatre anys, fins a finals de setembre, i traspassava a les comunitats la regulació del sector un cop transcorregut aquest període. 

La mobilització d'aquest dimecres va acompanyada d'una aturada total del servei que s'allargarà quatre hores, des de les deu del matí fins a les dues del migdia, a tot Catalunya.

Els taxistes tornen al carrer a Barcelona per la pujada del preu dels carburants
Els taxistes diuen prou: tornen al carrer a Barcelona. | EP

Aturades de 4 hores a tot el país

La marxa lenta -que ha estat convocada per les principals associacions del sector a Catalunya- ha començat a la plaça Universitat i recorrerà Gran Via i el passeig de Sant Joan, fins a arribar al Parc de la Ciutadella, a les portes del Parlament de Catalunya, on està previst que finalitzi l'acció. A la una del migdia, els representants del sector es reuniran amb els grups parlamentaris per traslladar-los les seves demandes i posteriorment oferiran una roda de premsa des del mateix Parlament.

A banda de l'acció al centre de Barcelona, el sector també ha instal·lat piquets informatius en els aeroports, a les estacions de Sants i del Nord, i a diversos hospitals.

El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha insistit que els partits polítics «s'han de posicionar» respecte a la regulació dels vehicles amb lloguer de conductor. 

«Ens sembla estrany que els partits d'esquerra i independentistes, que sempre condemnen les polítiques d'Isabel Díaz Ayuso, vulguin imposar el mateix model aquí», ha expressat. 

En aquest sentit, Álvarez ha afegit que les notícies que tenen és que la Generalitat «vol blanquejar les 4.000 llicències VTC que hi ha a Catalunya». «No ho permetrem», ha avisat.

Per la seva banda, el president del Sindicat del Taxi de Catalunya, Luís Berbel, ha lamentat que els quatre anys de moratòria «els ha hagut de pagar el sector del taxi», perquè les VTC «se salten les normes de forma constant».

L'1 d'octubre, dia D

El pròxim 1 d'octubre finalitza la moratòria establerta pel 'decret Ábalos', i això implica que les VTC ja no podran circular per les zones urbanes, i que les competències en la regulació d'aquest tipus de vehicle passaran a estar en mans dels governs autonòmics.

Davant d'aquest escenari, el sector del taxi va anunciar la convocatòria de mobilitzacions per pressionar a la Generalitat i a totes les formacions polítiques, per tal que es «posicionin públicament» sobre la regulació de les VTC.